Светски медији о пресуди Младићу

Светски медији су известили да је Хашки трибунал осудио на доживотни затвор некадашњег команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића, истичући да је избачен из суднице неколико минута уочи изрицања пресуде, јер је узвикивао: "Ово су лажи и ви сте лажови!"

Ројтерс и АП наводе да је суд УН осудио бившег војног команданта босанских Срба за геноцид и злочине против човечности због организовања масакра и етничког чишћења током рата у Босни од 1992. до 1995. године.

Америчка агенција наводи да су у Лазареву, селу у Србији у којем је Младић ухапшен 2011. године, становници одбацили пресуду против њега као пристрасну, истакавши да не признају Хашки трибунал.

Вест о изрицању пресуде Младићу пренела је и руска агенција Тас, подсећајући да је Младић 16 година био у бекству пре него што је ухапшен у Србији маја 2011. године и изручен Хагу.

Би-Би-Си у свом извештају наводи да је Младић проглашен кривим за геноцид због неких од најгорих злодела у рату у Босни деведесетих, а описује га као "босанског крвника" који је "водио бруталну кампању током рата у Босни и који је осуђен на доживотни затвор због предвођења трупа у најгорим злочинима у послератној Европи".

Наводи и да је Младић био "свиреп у тежњама ка оном што је сматрао судбином српског народа, видећи рат као могућност да се освети за пет векова окупације муслиманских Турака", а додаје да је као бегунац уживао отворену подршку и заштиту тадашњег југословенског председника Слободана Милошевића.

И Си-Ен-Ен је известио о данашњем изрицању пресуде Младићу, напомињући да је његово суђење трајало 530 дана, са више од 500 сведока и скоро 10.000 доказа, а подсећа да га је некадашњи мировни преговарач у Босни Ричард Холбрук описао као "једну од смртоносних комбинација – харизматичног убицу".

Британски Телеграф јавља да је суд у Хагу осудио Младића по 10 од 11 тачака на "драматичном врхунцу револуционарних напора у циљу задовољења правде за ратове у бившој Југославији", напомињући да је суђење Младићу било последње пред затварање Хашког трибунала.

Лондонски дневник наводи и да су данашњу пресуду дуго чекале десетине хиљада жртва широм дубоко подељеног региона, а да су се десетине њих окупиле рано јутрос испред суда у Хагу, многи са фотографијама најмилијих који су убијени или нестали.

Дојче веле у свом опширном извештају о данашњој пресуди Младићу напомиње да он није проглашен кривим по тачки један – за геноцид у Фочи, Кључу, Котор Варошу, Приједору, Санском Мосту и Власеници, али да јесте крив по преосталих десет тачака оптужнице, као учесник разних удружених злочиначких подухвата међу којима је онај у Сребреници спровођен и геноцидом.

РТ преноси реаговање Младићевог сина Дарка након изрицања пресуде, који је рекао да није изненађен јер је, како је навео, суд од почетка потпуно пристрасан.

РТ оцењује да ће данашња пресуда вероватно разбуктати огорченост у Србији међу онима који сматрају да је међународно кривично гоњење за злочине почињене током ратова на Балкану једнострано и да не приводи правди жртве Албанаца и Хрвата.

Уз то, руски канал наводи да је Хашки трибунал од 161 појединца гонио 94 Срба, 29 Хрвата, девет Албанаца и девет Бошњака, а подсећа и да је тек неколицина Срба ослобођена оптужби, у поређењу са више од десетак оптуженика других националности.

Истовремено, француски Монд у свом извештају о пресуди Младића наводи речи тужиоца Трибунала Сержа Брамерца, који га описује, као и Радована Караџића, као "архитекту политике етничког чишћења једног дела Босне у циљу стварања етнички чисте српске државе".

Париски дневник преноси реаговање високог комесара УН за људска права, који је пресуду Младићу поздравио као "велику победу правде и упозорење другима да такви злочини неће измаћи правди, ма како били моћни и колико год времена да је за то потребно".

Америчка новинарка Кристијана Аманпур изјавила је да је Ратко Младић остао кукавица до последњег тренутка јер није остао у судници да чује пресуду, те додала да је доживотна казна за генерала ВРС "најмање што су жртве овог рата заслужиле", преноси Фена. 

Хашки трибунал осудио је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи