Реаговања из света на пресуду Ратку Младићу

На пресуду некадашњем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу стижу бројна реаговања из света.

Високи комесар УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин оценио је да пресуда Хашког трибунала бившем команданту војске босанских Срба Ратку Младићу за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине представља "важну победу правде".

"Младић је отелотворење зла, а кривично гоњење Младића је отелотворење онога што чини међународну правду", рекао је Хусеин у саопштењу, преноси АП.

Европска унија поштује одлуку Хашког трибунала о Ратку Младићу иако не коментарише појединачне пресуде, изјавила је шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

"Пресуда у случају Ратка Младића пред Међународим кривичним судом за бившу Југославију, која је данас изречена, дотиче се неких од најмрачнијих, најтрагичнијих догађаја у недавној историји БиХ и Западног Балкана, укључујући геноцид у Сребреници", оценила је Могеринијева. 

Данашњи дан је подсетник на ужасне злочине почињене током рата у БиХ и на огромну патњу жртава, рекао је шеф мисије ОЕБС-а у Босни и Херцеговини, Брус Бертон. 

Генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, поздравио је пресуду Ратку Младићу, као доказ да владавина права функционише и да починиоци ратних злочина одговарају за своја дела.

Амерички Стејт дeпартмент саопштио је да је примио к' знању пресуду Ратку Младићу, али је та реакција у односу на остале, које су се могле чути у САД, била прилично неодређена, констатовао је Глас Америке.

Званичник Стејт дeпартмента рекао је да САД подржавају рад и пресуде Хашког трибунала, да настављају да се сећају жртава у рату у бившој Југославији, али и "да позивају земље и народе у региону да се уздрже од запаљиве реторике и да раде заједно да изграде бољу будућност за читав регион".

Организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч" саопштила је да пресуда Младићу показује да правда стиже одговорне за ужасне злочине. Директорка у ХРВ Парам Прит Синг изјавила је да би пресуда требало да пошаље поруку властима широм света одговорним за сурове слочине – у Бурми, Северној Кореји или Сирији, да правда може стићи и оне који изгледају недодирљиви.

Пресуда Суда у Хагу потврдила је индивидуалну кривичну одговорност Ратка Младића, саопштила је међународна организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел". 

"Ово представља значајан тренутак за међународну правду и шаље моћну поруку широм света да некажњавање не може и неће бити толерисано", рекао је директор "Амнести интернешенела" за Европу Џон Далхусеин.

Немачка влада је поздравила пресуду Ратку Младићу као важан допринос процесуирању страшних злочина почињених на тлу бивше Југославије деведесетих година, рекла је портпаролка немачког министарства спољних послова Марија Аделбар.

Некадашња портпаролка Тужилаштва Хашког трибунала Флоранс Артман оценила је да је пресуда Ратку Младићу била последња прилика да Трибунал оцени, како каже, квалификацију злочина који су почињени од 1992. у БиХ.

Министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон изјавио је да пресуда Младићу показује да они који почине злочине не могу избећи правду. 

Хашки трибунал осудио је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића на доживотну казну затвора. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара