Макрон последња нада Европе, али може ли без Немачке?

Француски председник Емануел Макрон делује као последња, најбоља нада за спас уједињене Европе, док Британија одлази, а Немачка се заглавила око формирања нове владе, оцењује АП.

Како се наводи у анализи, улога витеза у сјајном оклопу једна је од Макронових омиљених, било да се супротставља председнику САД Доналду Трампу по питању климатских промена, било да посредује у блискосточним кризама или води енергичну кампању како би Париз учинио најновијом светском финансијском престоницом.

Ипак, замке вребају, оцењује АП.

Неискусни 39-годишњи Макрон, како се наводи, мора да савлада многе препреке како би трансформисао Француску у економску суперсилу која би могла да води остатак Европе ка просперитету.

А уместо да оставе Макрона у центру пажње као европског суперстара, проблеми немачке канцеларке Ангеле Меркел са формирањем коалиције у Немачкој могле би заправо да повуку француског председника надоле са њом, истиче се у тексту.

"Макрон може да води Европу само ако је у пуној сарадњи са Немачком", каже Симон Тилфорд, заменик директора Центра за европске реформе додајући да Француској треба ангажована, кооперативна Немачка.

У Европи која трага за правцем, многи виде Макрона као преко потребног капетана, енергичног, са погледом напред.

Макронов статус као лидера уједињене Европе зависиће од брзине и успешности економског опоравка Француске, али у великој мери и од Немачке, оцењује АП.

Последњих година, "немачки мотор радио је пуном брзином, док је француски практично стајао. Немачки мотор запао је у неизвесност баш у тренутку кад се француски мотор поново упалио са председником Макроном", каже европски посланик Ален Ламасур за радио Europe1.

"У интересу Европе је да Немачка изађе из ове политичке кризе што пре", закључује Ламасур.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара