Русија потврдила повећану радиоктивност изнад Урала

Руске власти потврдиле су данас извештаје о повећаној радиоактивности у ваздуху изнад планине Урал.

Руска метеоролошка агенција саопштила је да је забележила ослобађање рутенијума-106, радиокативног нуклида који настаје дељењем атома у нуклераном реактору, у јужном делу Урала крајем септембра и то класификовала као "екстремно висок ниво контаминације", преноси АП.

Француски институт за нуклеарну безбедност ИРСН саопштио је почетком месеца да радиоактивни облак над Европом протеклих недеља наговештава да је дошло до несреће у нуклеарном објекту у Русији или Казахстану последње недеље септембра.

ИРСН је искључио да се несрећа догодила у нуклеарном реактору, наводећи да је вероватније реч о објекту за третман нуклеарног горива или центру за радиоактивну медицину. 

Институт је напоменуо да није дошло до утицаја на људско здравље или на окружење у Европи.

У саопштењу ИРСН је наведено да није тачно одређена локација ослобађања радиоактивног материјала, али да је, на основу метеоролошких података, највероватније реч о области јужно од планине Урал, између Урала и Волге, што би, додао је институт, могло да укаже на Русију или Казахстан.

"Руске власти рекле су да нису обавештене да је дошло до несреће на њиховој територији", рекао је тада директор ИРСН Жан Марк Перес за Ројтерс и додао да су и други институти за нуклеарну безбедност у Европи измерили висок ниво рутенијума-106.

Следећег дана Спутњик је пренео наводе Казахстанских званичника који су рекли да у тој земљи нема радиоактивног цурења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво