Путин у Сочију са Асадом, фокус на потрази за политичким решењем

Руски председник Владимир Путин угостио је у Сочију сиријског колегу Башара ел Асада, а двојица лидера су се сагласили да фокус сиријског сукоба прелази са војних операција у потрагу за политичким решењем.

Како Ројтерс преноси, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Асадова посета трајала четири сата.

Путин је, како је објављено, рекао сиријском председнику да је желео да се састане са њим у Сочију пре сутрашњег састанка са лидерима Турске и Ирана.

Он је казао да ће о састанку са Асадом известити и америчког председника Доналда Трампа и лидере Средњег истока, међу којима је и катарски емир Тамим бин Хамад ел Тани.

"Испред нас ће бити дуг пут да пређемо пре него што успемо у потпуности да победимо терористе. Али све док заједно радимо у борби против тероризма у Сирији, ова војна операција заиста завршава ту мисију", истакао је Путин.

Истакао је да је сада време за политичка питања.

"Сматрам да је сада најважније прећи на политичка питања и са задовољством примећујем вашу спремност да радите са свима онима који желе мир и решење", поручио је он Асаду.

Према наводима Кремља, састанак се догодио у понедељак у Сочију, али детаљи нису били објављени до јутрос.

Асад је, седећи наспрам Путина, за малим столом за испијање кафе, рекао да је "у овом стадијуму, посебно након што смо успели да победимо терористе, у заједничком интересу да напредујемо са политичким процесом".

Он је истакао да тренутна ситуација на терену омогућава напредак у политичком процесу.

"Верујемо да ситуација на терену сада омогућава напредак и у политичком смислу. Рачунамо на подршку Русије да се обезбеди немешање спољних играча током политичког процеса", рекао је Асад на састанку.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је новинарима да је сиријски председник поклонио Путину слику, али није прецизирао о каквој је слици реч, преноси Тас.

Прошли састанак двојице лидере одржан је 20. октобра 2015. у Москви, неколико недеља након што је Русија покренула војну операцију у Сирији, која је преокренула ток сукоба у Асадову корист.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво