Војска САД и ЦИА под лупом због злостављања у Авганистану

Тужитељка Међународног кривичног суда затражила је од судија да одобре истрагу о наводима за кршења људских права у Авганистану, укључујући оптужбе против војске САД и ЦИА за силовање и мучење, злочине талибана против човечности и ратне злочине авганистанских безбедносних снага.

Ово је први пут да је тужитељка тог суда Фату Бенсуда, затражила истрагу против Американаца због навода о ратним злочинима, наводи АП, уз напомену да САД нису чланица тог суда, али да амерички држављани могу да буду оптужени за ратне злочине почињене у државама које јесу чланице овог суда.

Амерички Стејт департмент саопштио је да анализира Бенсудин захтев за одобрење истраге, али је истакао да се противи мешању Међународног кривичног суда у Авганистану.

"Наш став је јасан: истрага Међународног кривичног суда у вези са америчким особљем била би потпуно неоправдана и недопуштена", наводи се у саопштењу Стејт департмента, у којем се закључује да покретање такве истраге неће служити интересима мира, нити правде у Авганистану.

Бенсуда намерава да истражи и активности оперативаца ЦИА у тајним затворима у Авгаистану и другим земљама које су чланице суда.

"Доступне информације нам пружају разумну основу да верујемо да су америчко војно особље и оперативци ЦИА починили дела тортуре, окрутног третмана и вређања личног достојанства, силовања и сексуалног насиља над притвореницима везаним за сукоб у Авганистану и на другим локацијама, пре свега од 2003. до 2004", наводи се у сажетку Бенсудиног захтева.

Она је истакла и да су талибани и њихови савезници осумњичени за злочине против човечности и ратне злочине "у оквиру распрострањене и систематске кампање застрашивања, циљаног убијања и отимања цивила" за које сматрају да подржавају владу или се супротстављају талибанским побуњеницима.

С друге стране, авганистанске снаге безбедности се сумњиче за учешће у "систематском мучењу и окрутном понашању према притвореницима везаним за сукоб у авганистанским притворским јединицима укључујући сексуално насиље", наводи Бенсуда.

Успостављен 2002, Међународни кривични суд је први стални светски суд за кривично гоњење због ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, напомиње америчка агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво