Меркелова не жели мањинску владу, залаже се за нове изборе

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да би радије да се распишу нови избори него да се образује мањинска коалиција.

Синоћ су пропали преговори између четири немачке странке, након што их је напустила Слободна демократска партија (ФДП), наводећи непомирљиве разлике.

"Сматрам да би нови избори били боље решење", рекла је Меркелова у интервјуу за телевизију АРД.

Додала је да не жели да буде канцеларка у мањинској влади.

"Немам мањинску владу у својим плановима... Нећу данас рећи да никада на то нећу пристати, али сам веома скептична и мислим да би зато нови избори били боље решење", навела је немачка канцеларка, преноси АП.

Меркелова је поручила да је Немачка и даље стабилна после краха преговора.

Истакла је и да неће себе учинити зависном од подршке крајње деснице.

Истовремено, истакла је да је сарадња за странком Зелених била веома добра и да је поверење са том партијом изграђено.

Меркелова је другој немачкој телевизији, ЗДФ, рекла да не види разлог зашто би поднела оставку након краха преговора, истакавши да ће њен конзервативни блок ући у евентуалне поновне изборе "још уједињенији него што је био".

Како је навела, спремна је да на функцији канцелара буде још четири године, истакавши да је важно послати сигнал стабилности Немачкој, Европи и свету, наводи Ројтерс.

На питање да ли је могућа "велика коалиција" са Социјалдемократском партијом (СДП), Меркелова је одговорила да ће сачекaти да види какав ће бити одговор те партије након разговора са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером, који је најављен за среду.

Међутим, напоменула је да било какав захтев за њено повлачење не би био добар начин за отпочињање нове коалиције.

Меркелова је, такође, изразила разочарање одлуком Странке слободних демократа (ФДП) да се повуче из коалиционих преговора, али је рекла да не очекује да ће се та партија предомислити.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи