Мугабе сазвао за сутра седницу владе

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе сазвао је за сутра седницу владе у канцеларији у својој резиденцији.

Састанак владе биће одржан истога дана кад је заказана седница парламента, на којој ће се разговарати о покретању процедуре за опозив Мугабеа, пренео је Ројтерс.

Tо је први састанак зимбабвеанских министара, који се иначе састају сваке седмице, откако је војска преузела власт у тој земљи, навела је британска новинска агенција.

Седнице Владе Зимбавеа се углавном одржавају у згради Мунхумутапа у центру Харареа, али у овом тренутку испред те зграде су војна возила и војници, додаје Ројтерс.

Mинистар за високо образовање Зимбабвеа Џонатан Мојо изјавио је у међувремену да се он и најмање 50 других виших званичника владајуће партије ЗАНУ-ПФ налазе изван земље.

Мојо је то написао на свом Твитер налогу, али је та објава накнадно избрисана, наводи британска новинска агенција.

Једногласна одлука чланова ЗАНУ-ПФ о смени Мугабеа

У међувремену, владајућа партија ЗАНУ-ПФ једногласно је одлучила да покрене процес смене председника Зимбабвеа Роберта Мугабеа, изјавио је званичник странке.

Чланови партије сложили су се да сутра почну процес смене, када се одржи заседање парламента, иако је Мугабе за сутра сазвао седницу владе, пренео је Ројтерс.

Портпарол странке Симон Мојо рекао је да је ЗАНУ-ПФ данас је и званично обавестила председника Мугабеа да је смањен са положаја лидера партије.

Додао је да ће странка сутра поднети предлог за смену Мугабеа с обзиром да је истекао рок, који му је странка дала да оде са власти.

Централни комитет владајуће партије Зимбабвеа донео је одлуку да се Роберт Мугабе смени са чела те странке и започне процес његовог уклањања са функције шефа државе.

За његовог наследника изабран је Емерсон Мнангагва, бивши заменик лидера ЗАНУ-ПФ, кога је Мугабе отпустио раније овог месеца.

Предлог његовог уклањања са позиције лидера странке чланови Централног комитета поздравили су овацијама.

Из странке је избачена његова супруга Грејс, навела је британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво