Си-Ен-Ен: Написана Мугабеова оставка, он и жена добијају имунитет

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе пристао је на услове под којима ће поднети оставку и већ је састављен нацрт писма о њој, изјавио је за "Си-Ен-Ен" неименовани зимбабвеански званичник директно упознат са преговорима.

Зимбабвеански званичник рекао је америчкој телевизији Си-Ен-Ен да су генерали који преговарају са Мугабеом пристали на многе од његових захтева, укључујући додељивање имунитета њему и супрузи Грејс, као и право да задрже приватну имовину.

Према том извору, циљ Мугабеовог телевизијског обраћања у недељу, за који Си-Ен-Ен наводи да је изгледало да се председник противи позиву да одступи са власти, био је да Мугабе јавно објави да је прошлонедељна војна акција, током које су притворили њега и сараднике, била у складу с уставом.

"Како би формално дошло до оставке, неопходно је прво послати писмо председавајућем парламента", додао је тај извор.

АП је објавио да су Зимбабвеанци били разочарани, јер њихов дугогодишњи председник Роберт Мугабе није поднео очекивану оставку у телевизијском обраћању, а генерални секретар удружења ратних ветерана Зимбабвеа Виктор Матемаданда запретио је да ће војска Мугабеа "суочити с народом".

"Мугабе се поиграва с народом Зимбабвеа. Сложио се да се повуче, а онда се са нама поиграва у последњем тренутку", рекао је Матемаданда за АП, истичући да се осећа изневереним јер Мугабе није поднео оставку.

Матемаданда је рекао и да ће ратни ветерни поново окупити народ на протестима и најавио да ће "овога пута војска суочити Мугабеа с народом".

Лидер зимбабвеанских ратних ветерана Крис Муцвангва истакао је да планира да се процедура опозива Мугабеа одвије по плану, након што он није поднео оставку у обраћању нацији.

Муцвангва је Ројтерсу, одмах по завршетку Мугабеовог говора, рекао да ће људи изаћи на улице Харареа у среду.

Само неколико сати пре његовог обраћања на телевизији, Централни комитет владајуће партије рекао је Мугабеу да поднесе оставку на функцију председника до сутра у подне или му већ сутрадан следи опозив.

Тиме је владајућа партија покушала да обезбеди мирно окончање његовог мандата после де факто пуча, оцењује Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи