Меркел није успела да формира коалициону владу

Преговори између четири немачке странке које покушавају да формирају владајућу коалицију су пропали, након што их је напустила Слободна демократска партија (ФДП), наводећи непомирљиве разлике. Немачка канцеларка Ангела Меркел најавила састанак са председником Франк Валтером Штајнмајером како би га обавестила да није успела да формира коалициону владу.

"Данас (у недељу) у преговорима није било напретка, већ су постојале препреке које су довеле у питање циљане компромисе", рекао је лидер ФДП Кристијан Линднер, преноси Ројтерс.

Одлука те странке значи да ће немачка канцеларка Ангела Меркел морати или да формира мањинску влади или да организује нове изборе, наводи агенција.

Раније у недељу објављено је да су преговори три немачка потенцијална коалициона партнера зашли дубоко у "продужетке", а да је једина реална нада мандатарке Ангеле Меркел да ће осигурати четврти канцеларски мандат, након лошег изборног резултата у септембру, трочлана коалиција конзервативаца, либерала и Зелених.

Након неуспелих преговора, Меркелова је изјавила је да ће се састати са председником Немачке Франк Валтером Штајнмајером како би га обавестила да није успела да формира коалициону владу.

Како преноси Ројтерс, одлука да се састане са Штајнмајером, који има овлашћење да сазове нове изборе, указује на то да Меркелова неће тражити да оформи мањинску владу са Зеленима након што се странка ФДП неочекивано повукла из коалиционих преговора.

"Ово је дан дубоког размишљања о томе како наставити даље у Немачкој. Као канцеларка, ја ћу учинити све да се постарам да се овом државом добро управља у тешким недељама које су пред нама", рекла је Меркелова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво