Мугабе није ни поменуо оставку, Зимбабве у шоку

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе није поднео оставку у вечерашњем обраћању на државној телевизији, а коју су многи у земљи очекивали, што значи да ће против њега ускоро бити покренута најављена процедура опозива.

Роберт Мугабе је у обраћању најавио да ће председавати конгресу владајуће партије ЗАНУ-ПФ следећег месеца, иако га је та странка сменила са функције свог лидера неколико сати уочи говора, преноси Ројтерс.

Мугабе је рекао да је свестан критика које му упућују партије, војска и јавност, али није коментарисао могућност да поднесе оставку.

На почетку обраћања, Мугабе се руковао са војним лидерима који су га ставили у кућни притвор пре само неколико дана.

Мугабе је рекао да је свестан "читавог низа разлога за забринутост" укључујући економију која пролази кроз тежак период, преноси АП.

Такође је рекао да треба "научити праштати и решавати потешкоће у пријатељском духу", и не дозволити да превлада огорченост.

"Стубови државе остали су функционални усред кризе", рекао је 93-годишњи Мугабе, завршивши обраћање речима: "Хвала вам и лаку ноћ", не помињући оставку.

Зимбабвеанци су разочарани јер њихов дугогодишњи председник није поднео очекивану оставку.

Генерални секретар удружења ратних ветерана Зимбабвеа Виктор Матемаданда запретио је да ће војска Мугабеа "суочити с народом".

"Мугабе се поиграва с народом Зимбабвеа. Сложио се да се повуче, а онда се са нама поиграва у последњем тренутку", рекао је Матемаданда за АП, истичући да се осећа изневереним јер Мугабе није поднео оставку.

Зимбабвеанци, који су се вечерас окупили у престоници да прославе Мугабеову очекивану оставку, кажу да би били срећни, "упркос свему што је учино", да је отишао с власти достојанствено.

Неки међу њима, с друге стране, кажу да је Мугабе "диктатор и увек ће то бити".

Само неколико сати пре његовог обраћања на телевизији, Централни комитет владајуће партије рекао је Мугабеу да поднесе оставку на функцију председника до сутра у подне, или му већ сутрадан следи опозив.

Тиме је владајућа партија покушала да обезбеди мирно окончање његовог мандата после де фаkто пуча, оцењује Ројтерс.

Зимбабвеански државни лист Хералд наводи да је Мугабе пре говора имао састанак иза затворених врата с војним генералима.

Званичник близак преговорима о Мугабеовом повлачењу рекао је уочи његовог обраћања на телевизији да се он спрема да поднесе оставку после 37 година на власти.

Мугабе је био у све већој изолацији откако је војска преузела власт, док су десетине хиљада грађана јуче протестовале у Харереу тражећи његово повлачење.

Са политичких функција смењена је и прва дама Грејс Мугабе, чија је амбиција да наследи председничку фотељу усијала тензије у земљи.

Она је оптужена да је, са сарадницима, пљачкала ресурсе земље, која се, иако богата рудама, бори са економском хаосом и незапосленошћу од 90 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара