Путин открио споменик руском цару на Криму

Председник Русије Владимир Путин открио је споменик руском цару Александру III на Криму, рекавши да је цар у историји упамћен као човек мира, који се залагао за мир Русије, не кроз уступке, већ кроз истрајност.

Владимир Путин је цара Александра III назвао истакнутим политичарем и патриотом, који је носио личну одговорност за будућност Русије, преноси Тас.

"Његови савременици звали су га 'царем-миротворцем'. Веровао је да јака, самопоуздана и суверена држава не би требало да се ослања само на економску или војну моћ, већ и на традиције, да велика нација мора да задржи своју јединственост, а да је напредак немогућ без поштовања сопствене историје, културе и духовних вредности", истакао је Путин.

Споменик цару Александру III уништили су нацисти током Другог светског рата, а тај споменик је направљен у 19. веку.

Александар је био син и наследник руског цара Александра II из династије Романов и Марије од Хесена и Рајне (1824-1880).

Смрт Александра II ни у чему није променила политику царства. У последњој декади XIX века настало је знатно погоршање односа између Немачке и Русије, која се тада приближила Француској склапајући са њом војни савез у случају напада од стране Немаца.

Александар је имао старијег брата Николаја који је био престолонаследник и који је преминуо 1865. године од туберкулозе. На самртној постељи Николај је своју вереницу уступио две године млађем брату Александру, будућем цару. Марија је била ћерка данског краља Кристијана IX и његове жене Лујзе од Хесе-Касела.

У Русији је била позната као Марија Фјодоровна. Александар и Марија венчали су се 9. новембра 1866. године.

Александар III Александрович је био велики владар. Водио је политику јачања Русије и супротстављао се унутрашњим непријатељима и папским прозелитима.

Цар Александар III Александрович је умро 1894. године. Наследник Николај II Александрович (1868-1918) је наставио политику свог оца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи