Русија поново улаже вето на резолуцију о употреби хемијског оружја у Сирији?

Савет безбедности Уједињених нација гласаће о резолуцији Јапана да се за још месец дана обнови мандат међународног тима за истрагу о нападу хемијским оружјем у Сирији, али дипломате кажу да је Русија против те одлуке.

Како оцењује Ројтерс, још увек није јасно да ли ће Русија по други пут искористити вето, након што су то урадили у четвртак.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја није био доступан за коментар.

Русија је у четвртак уложила вето на резолуцију о обнови мандат истражног тима, коју су предложиле УН и Организација за забрану хемијског оружја.

Према налазима те организације, у Сирији је у нападу на град Кан Шеикун 4. априла ове године коришћен бојни отров сарин.

Након што ни руска ни америчка резолуција нису добиле подршку у Савету безбедности УН, чланице тог тела разговарале су о јапанској резолуцији о продужетку мандата мисије иза затворених врата, преноси АП.

Док су се одвијали преговори иза затворених врата о нацрту текста, Русија је својим колегама у Савету, који броји 15 чланица, поручила да не може да прихвати нацрт резолуције, да "не жели да то тело покаже лажно јединство и не жели да троши било чије време", тврде дипломате које су тражиле да остану анонимне.

Амбасадор Француске у УН Франсоа Делатре назвао је јапански нацрт резолуције "прагматичним предлогом који може да отвори врата да се изађе из пат позиције", додаје АП.

У нацрту резолуције тражи се од генералног секретара УН Антонија Гутереша и шефа Организације за забрану хемијског наоружања да поднесу предлоге у року од 20 дана о структури и методама рада тела стручњака Заједничког истражног механизма.

Наводи се да би предлози требало да одражвају погледе чланица Савета, које су дубоко подељене.

Како је раније објављено, ни руска ни америчка резолуција о продужетку мандата мисије Организације за забрану хемијског наоружања у Сирији нису добиле подршку у Савету безбедности УН.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја најпре је повукао свој нацрт, пошто није постигнут договор на седници СБ УН да се о њему гласа после америчког нацрта.

Након тога на гласање је поднет нацрт резолуције САД. Документ је добио подршку 11 земаља, а против су биле Русија и Боливија, док су Кина и Египат били уздржани.

Затим је Боливија поново поднела руско-кинеску резолуцију и затражила гласање, али је овај предлог добио само четири позитивна гласа уз седам негативних, а четири земље су се уздржале.

За усвајање резолуције потребна је подршка девет чланица, а да при томе сталне чланице не уложе вето.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи