Јункер Мејовој: Сат вам откуцава

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер поручио је британској премијерки Терези Меј да "сат откуцава" и да још увек има посла који мора да се обави у вези са Брегзитом.

"Сат откуцава. Надам се да ћемо моћи да постигнемо договор о изласку Велике Британије (из Европске уније) на децембарској седници Европског савета, али посао мора да се одради", поручио је Јункер на самиту ЕУ о запошљавању и социјалној заштити у Гетеборгу, Шведској, пренео је АП.

Премијерки Британије Терези Меј речено је да има још две недеље да учини нешто конкретно, уколико се нада да Европска унија започне са преговорима о трговини до краја године.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да је спреман да пређе на следећу тачку преговора о Брегзиту, то јест о будућем односу Уније са Великом Британијом, додајући да Лондон има рок до почетка следећег месеца да постигне напредак о питању Закона о изласку из ЕУ и започне решавање проблема границе са Ирском, преноси Би-Би-Си

Британска премијерка рекла је да је начињен "добар напредак", али да још увек има ствари које морају да се ураде.

Преговори о Брегзиту тренутно стагнирају због финансијске нагодбе са Великом Британијом, питања права грађана, као и због оптужбе премијера Ирске, Леа Варадкара, да Лондон не размишља о импликацијама Брегзита по Ирску.

Главни преговарач ЕУ за Брегзит, Мишел Барније, рекао је британском колеги Дејвиду Дејвису да Лондон има две недеље да детаљније опише колико је спреман да плати ЕУ како би покрио "свој рачун", као и да разјасни како ће се очувати трговина са Републиком Ирском и Северном Ирском, након што Уједињено Краљевство напусти јединствено тржиште.

Након разговора са Мејовом, Туск је рекао да "још много" мора да се уради у вези са британским "сређивањем рачуна" са ЕУ и о начину трговине дуж границе између Северне Ирске и Републике Ирске пошто Британија напусти Унију.

"Бићемо спремни да пређемо на другу фазу већ у децембру. Како би се то догодило, морамо да видимо још напретка са британске стране. Ако до тада не буде довољно напретка, нећу бити у позицији да представим нове смернице о транзицији и будућем односу на децембарској седници Европског савета. Јасно сам дао до знања премијерки Меј да тај напредак мора да се догоди најраније почетком децембра", рекао је Туск, преноси британски јавни сервис.

Пре него што је напустила Самит ЕУ у Гетеборгу, Мејова је рекла да ће обе стране морати да "раде заједно" како би стигли до тачке у којој ЕУ сматра да је постигнуто довољно напретка да се започну преговори о трговини.

Одбацила је тврдње да су разговори у стагнацији и поновила да је њен приоритет да се што је пре могуће разговара о "дубоком и посебном" економском и трговинском партнерству.

"Јасно је и ја сам јасна да би требало да идемо даље заједно", рекла је британска премијерка.

Велика Британија саопштила је да ће испоштовати постојеће финансијске обавезе, то јест да ниједној чланици ЕУ неће бити горе у текућем буџетском периоду до 2020. године, а ту се говори о суми од 20 милијарди евра.

ЕУ жели да Велика Британија допринесе и дугорочним обавезама, што обухвата регионални развој и исплате пензија за британске званичнике и пензионисано особље у Унији.

На питање о томе да ли ће Мејова морати да спреми више новца како би исплатила преговоре о трговини са ЕУ, премијер Шведске Стефан Левен рекао је да Велика Британија "мора да разјасни о чему мисли по питању финансијских обавеза".

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да се позиција осталих 27 чланица ЕУ није променила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво