Ердоган: Разочарани смо јер САД не испуњавају обећања

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска разочарана што САД, које подржавају милицију сиријских Курда (YPG), "не испуњавају већину својих обећања" и истакао да не да не жели да буде сведок истог понашања и у сиријском региону Африн који "мора да буде очишћен од YPG".

Турска је недавно изразила незадовољство због става САД када је у питању споразум између YPG и терористичке организације Исламска држава, према којем је стотинама бораца ИД било дозвољено да напусте сиријски град Раку пред његово ослобађање.

Како Ројтерс указује, Анкара види YPG као продужену грану Радничке партије Курдистана (ПКК) која је деценијама водила побуну у Турској, а коју су та земља, Европска унија и САД прогласиле као терористичку организацију.

"Морамо да очистимо Африн од терористичке организације под називом Народне заштитне јединице (YPG)", рекао је Ердоган.

Турска је, како се наводи, дуго била кивна на САД због њихове подршке YPG, а Ердоган је у неколико наврата оптужио Вашингтон да шкоди савезништву између две државе.

"Веома смо разочарани тиме што САД не одржавају своја обећања. Многа питања која су могла да буду разрешена лако... доведена су у ћорсокак", рекао је Ердоган.

У обраћању званичницима у својој партији Правде и развоја (АКП) у Анкари, Ердоган је истакао да ће на дневни ред доћи и северозападни сиријски регион Африн након тренутне операције у сиријској провинцији Идлиб, где су Турска и Русија поставиле осматрачнице под споразумом о зонама деескалације између Анкаре, Москве и Техерана.

Ердоган је рекао да се та војна операција наставља по плану и да је остварен значајан напредак захваљујући заједничким напорима Турске, Русије и Ирана.

Тај споразум између три државе је успостављен како би се умањило крвопролиће у шестогодишњим сукобима у Сирији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво