Ердоган повукао војнике са НАТО вежбе, Столтенберг се извинио због инцидента

Турска је повукла својих 40 војника са војне НАТО вежбе у Норвешкој, јер су наводно Мустафа Кемал Ататурк и председник Реџеп Тајип Ердоган били "приказани као непријатељи". Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг извинио се "због увреде на вежби".

Вест о повлачењу турских војника са вежбе саопштио је Ердоган у обраћању члановима владајуће Партије правде и развоја (АКП).

Ердоган тврди да су његово и Ататурково име стављена на "табелу листе непријатеља" током НАТО вежби.

Истакао је да је лично наложио неодложно повлачење турских војника чак и ако "имена буду уклоњена", пренео је АП.

Ердоган је потом рекао о НАТО-у: "Не може бити таквог пакта, такве алијансе."

Након неколико часова од објављивања вести о повлачењу, стигло је извињење из Алијансе.

"Извињавам се због увреде", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у саопштењу наводећи да је инцидент резултат "потеза појединца" и да не одражава став Алијансе, преноси АП.

Поменути појединац за кога се каже да је цивил по уговору из Норвешке, а не службеник НАТО-а, удаљен је са вежби и у току је истрага о инциденту, додао је Столтенберг.

"На норвешким властима је да одлуче о дисциплинском поступку. Турска је цењени савезник НАТО-а која даје важан допринос заједничкој безбедности", додао је шеф Алијансе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво