Преминуо бивши "бос над босовима" – Салваторе Тото Рина

Бивши шеф "Коза Ностре" Салваторе Тото Рина, који је боловао од рака, јутрос је преминуо, јавили су италијански медији.

Салваторе Тото Рина (87), најозлоглашенији мафијаш са Сицилије, био је у затвору од 1993. године, а био је осуђен на 26 доживотних робија.

Како се верује, Рина је наложио више од 150 убистава, преноси Би-Би-Си.

Рина је био вештачки уведен у кому, а чланови његове породице су добили посебно одобрење да га посете у затворском крилу болнице у Парми.

То се одиграло у четвртак, када је Рина напунио 87 година, а умро је само неколико сати након што су дошли да га посете чланови породице.

У кому је уведен после две недавне операције, наводи АП. Рина је имао рак бубрега, срчаних проблема, а наводно је патио и од Паркинсонове болести. 

Његов најстарији син, Ђовани, налази се у затвору пошто је осуђен на доживотну робију.

Рина стоји иза серије мафијашких бомбашких напада у Риму, Милану и Фиренци 1993. године у којима је 10 људи убијено, подсећа Би-Би-Си.

Годину раније, двојица судија који су се борили против мафије, Ђовани Фалконе и Паоло Борселини, убијени су у Риновом "рату против државе".

Бивши "бос над босовима" ухапшен је 1993. у Палерму, главном граду Сицилије, пошто је нешто више од две деценије гвозденом песницом предводио сицилијанску "Коза Ностру".

Рина је рођен 1930. године у сиромашној породици земљорадника у Корлеонеу, на Сицилији, родном месту Дон Корлеонеа, измишљеног "Кума" у филмској трилогији Франсиса Форда Кополе.

Имао је разне надимке – "Тото", "Кратки", "Звер", а имао је 13 година када му је отац погинуо покушавајући да уклони експлозив са бомбе заостале из рата.

Са 19 година се придружио локалној мафији за чији улазак је морао да изврши прво убиство. Тада је шест година провео у затвору

Када се вратио у Корлеоне, заједно са својим другом из детињства Бернардом Провенцаном, Рина пада под утицај Лучана Леџа.

Провенцано је после хапшења Рина преузео "Коза Ностру".

Леџо долази на чело мафије у Корлеонеу заједно са Рином и Провенцаном тако што је убио мафијашког боса, иначе лекара, Михаела Мавара 1958. године.

Рина контролу над "Коза Ностром" преузима седамдесетих година прошлог века.

Би-Би-Си наводи да је Рина, док је био у притвору, наложио убиство 13-годишњег дечака киднапованог да би се његов отац спречио да ода информације о мафији. Дечак је удављен, а тело му је убачено у киселину.

Ројтерс подсећа да је "Звер" своју "насилну криминалну каријеру" започео на улицама Корлеонеа после Другог светског рата, као и да је надгледао растући економски период "Коза Ностре" када је та група кријумчарила хероин у Северну Америку имала велики утицај на политику у Палерму и Риму.

Ипак, упркос Риновој свирепости, на стотине чланова банде прекршили су "завет чутања" осамдесетих и деведесетих година и сведочили су против њега, што је омогућило судијама Фалконеу и Борселину да открију дуго скриване тајне "Коза Ностре" и покрену поступке против њихових лидера.

Рина је ухапшен у јануару 1993. године, након што је 20 година био у бекству. До самог краја је одбијао да сарађује са истражитељима, тако да његове тајне никада неће бити откривене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво