Мугабе први пут у јавности, преговори о његовој будућности у току

Прве фотографије председника Зимбабвеа Роберта Мугабеа, који се од интервенције војске, налази у кућном притвору. Воде се преговори о будућности Мугабеа, уз посредовање Јужне Африке, наводи Би-Би-Си. Мугабе не намерава да поднесе оставку пре избора заказаних за следећу годину, тврди извор "Ројтерса".

Изасланици Јужноафричке развојне заједнице покушавају да дођу до споразума о будућности Роберта Мугабеа.

Мугабе (93) се од 1980. године налази на челу Зимбабвеа.

Лидер опозиције Морган Цвангирај сматра да је неопходно да Мугабе поднесе оставку, јер је то, како истиче, у интересу земље.

Државни лист Зимбабвеа објавио је, како тврди, нове фотографије састанка председника Роберта Мугабеа са командантом војске, генералом Константином Чивенгом, док се разговори о разрешењу политичке кризе и могућем окончању Мугабеове вишедеценијске владавине настављају.

Фотографије је објавио лист Хералд, пренео је АП.

Истовремено, агенција Ројтерс је јавила, позивајући се на неименоване политичке изворе, да Мугабе инсистира да је и даље једини легитимни шеф државе и одбија да преда власт, али и да је притисак на њега све већи да прихвати понуде које би на миран начин разрешиле ситуацију.

Извор који је разговарао са званичницима који се налазе са Мугабеом и његовом женом Грејс у раскошној "Плавој кући" тврди да 93-годишњи Мугабе не намерава да поднесе оставку пре избора заказаних за следећу годину.

"То је нека врста ћорсокака. Они инсистирају да председник мора да оконча свој мандат", рекао је извор.

Привремено преузимање власти од стране армије указује на колапс за мање од 36 сати читавог система безбедности и политичког покровитељства који је одржавао Мугабеа на власти 37 година, познатог као "Велики стари човек" афричке политике, подсећа Ројтерс.

С друге стране, Гардијан поставља питање о природи недавне посете генерала Чивенге Пекингу, кога су примила два највиша званичника кинеске армије.

Према саопштењу кинеског Министарства одбране, генерал Константин Гувеја Чивенга наишао је на срдачан пријем у Пекингу. "Кина и Зимбабве су пријатељи у свим околностима", поручио је Чивенги Ли Зуоченг, шеф здруженог штаба Кинеске ослободилачке армије, наводи се у саопштењу.

Чивенга је узвратио свом домаћину истакавши да је "Зимбабве спреман да продуби сарадњу са Кином на свим пољима и да убрза развој билатералних односа".

Шеф војске Зимбабвеа састао се и са кинеским министром одбране, генералом Чанг Ванкваном, захваливши на "дугорочној и несебичној помоћи Пекинга".

Гардијан пише да се мало тога зна о разговорима Чивенге са двојицим високих кинеских војних званичника, само неколико дана пре него што је војска преузела власт од Мугабеа.

Кинеска страна негира било какву умешаност у догађаје у Харареу, истичући да је посета планирана већ одавно.

Пекинг подржава Мугабеа још од 70-их година прошлог века, када се борио за независност земље. Кина је највећи инвеститор у Зимбабвеу. Досад је упумпала огромне суме у економију земље у замену за дијаманте и дуван, истиче британски лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво