Мујжниекс критиковао политику према избеглицама и медијима 

Комесар за људска права Савета Европе Нилс Мујжниекс критиковао је политику према избеглицама и ситуацију у вези са слободом медија, оценивши то као главне проблеме по људска права у Европи.

У обаћању Сталном савету ОЕБС-а у Бечу, Мујжниекс је рекао да су избеглице често изложене најгорим кршењима људских права.

Ту, како је рекао, спадају трговина људи, модерни облици ропства, као и злостављање, те истакао да се не поштују право на азил и на слободу и сигурност.

"То погађа најрањиве особе - жртве трговаца људи, децу, хендикепирана лица, жене, жртве сексуалног насиља", рекао је бивши летонски министар за интеграције.

Он је истакао да европске државе желе избеглице да преместе изван Европе, при чему се последице по људска права погођених игноришу.

"Не можемо зауставити талас, али можемо да њиме управљамо", објаснио је Мујжниекс додајући да је неопходно створити безбедна и легална места за пристизање избеглица.

Затражио је дугорочније размишљање.

Када је реч о слободи медија Мујжниекс је указао да новинари разоткривају кршења људских права, да без њих не би било информисаних грађана који би учествовали у јавној дебати.

У појединим земљама Европе су новинари све више изложени претњама и нападима, како од полиције, тако и десничарских политичких групација, тврди он.

На основу закона о клевети у разним државама спречава се истраживачко новинарство, јер новинари својим открићима морају да стрепе по личне последице, наводи Мујжниекс.

Такође каже да поједине земље, не наводећи које, не одолевају искушењу да од независних медија направе државне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво