Шпанија, Форкадељ најавила кандидатуру за регионалне изборе

Смењена председница каталонског парламента Карме Форкадељ, која се брани са слободе од оптужби за побуну против Шпаније, кандидоваће се на изборима 21. децембра на листи странке за независност Каталонска републиканска левица (ЕРЦ).

"Увек сам бранила мирно и демократски оно што мислим да је најбоље за моју земљу. Наредног 21. децембра ћу наставити то да радим на листи ЕРЦ", навела је Форкадељ на Твитер налогу.

Смењена председавајућа каталонског парламента Карме Форкадељ пуштена је у петак из притвора, где је провела једну ноћ, након што је положена кауција у износу од 150.000 евра.

Врховни суд је задржао њен пасош, наредио јој да остане у Шпанији и појављује се пред судом сваке седмице, као и пред тим судом, уколико буде позвана, пренео је АП.

Агенција подсећа да је Форкадељова била међу шест смењених каталонских парламентараца који су јуче сведочили пред Врховним судом у вези са њиховом улогом у напорима за проглашење независности региона које је Мадрид забранио.

У саопштењу Врховног суда наведено је да су примили уплату кауције за Форкадељову и да ће неименовани званичник отићи у притворску јединицу како би је ослободио.

Министар спољних послова Шпаније Алфонсо Дастис изјавио је претходно да ће време показати да ли ће Форкадељова престати да делује ван оквира устава када буде ослобођена, као што је наводно обећала. 

Дастис је рекао за Копе радио да "остаје да се види да ли ће она одржати своју реч" и нагласио да уколико то не учини, очекујује да судија преиспита своју одлуку о њеном ослобађању. 

Форкадељова и пет посланика регионалне владе сведочили су пред судом поводом оптужби за побуну, насиље и злоупотребу јавних фондова.

Шпанско тужилаштво тражило је затвор за њу и троје посланика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара