Предавање о јасеновачком геноциду у Британском парламенту

Под патронатом британских посланика, Меморијална фондација "Јасеновац и Холокауст" из Лондона одржала је историјско предавање у Парламенту Уједињеног Краљевства о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата у НДХ.

Предавање које је синоћ одржала директорка Драгана Томашевић првенствено је имало за циљ да едукује парламентарце, дипломате из различитих земаља света и професоре најпрестижнијих универзитета у Лондону који никада нису чули за католичко-хрватске злочине у НДХ, али и да упозори на историјски ревизионизам у најмлађој чланици Европске уније, саопштила је Фондација.

Томашевићева је посебно истакла чињеницу да је НДХ једина у свету која је имала концентрационе логоре за децу, оценивши да је геноцид на овим просторима данас исполитизован.

Како се истиче у саопштењу, проблем ревизионизма историје је такође препознат од Светског конгреса Јевреја, који је пре три недеље кренуо у интернационалну кампању, а овај корак је поздрављен и од стране Фондације.

Као пример како један обичан човек може да направи велику разлику, Томашевићева је навела рад Давида Сладека, чешког фото-новинара, аутора књиге и изложбе "Неизговорени геноцид", којем је Фондација помогла да угледа светлост дана.

Сладек је званицама препричао искуства Добриле Кукољ, Данице Праштало и Миле Вучковца, преживелих логораша, а званице су могле и да погледају изложбу након предавања.

"За мене је од самог почетка био шок само сазнање да се све то уопште догодило, јер нисам ништа знао о томе. Али слушајући их и осећајући њихове емоције, на лицу места би ме понекад сломило", истиче Сладек.

Сладек је њихове приче пренео даље. Од хиљада фотографија преживелих, изабрао је њих 150. И све оне показују само руке.

"Руке, зато што људи о својим осећањима дуго нису могли да говоре. За мене гестикулација њихових руку представља немушти језик, који је одраз њихове немогућности да говоре. Они рукама отварају врата свог света и позивају друге да пожеле да науче више о њиховим животним причама", објашњава Сладек.

Скуп је отворио проф. др Србољуб Живановић, председник Интернационалне комисије за откривање истине о Јасеновцу.

Предавању су присуствовали и посланици Британског парламента, као и велики број дипломата, међу којима су били и аташе Амбасаде Србије, амбасадор БиХ, као и професори са престижних универзитета у Британији, наведено је у саопштењу.

Глас усташких жртава синоћ се први пут чуо у центру британског политичког живота.

У Фондацији истичу да је ово за њих важан први корак у упознавању британске јавности са историјом Другог светског рата на Балкану.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво