Пјонгјанг се жали УН због вежби САД и Сеула

Северна Кореја жалила се Уједињеним нацијама поводом удружених војних вежби САД и Јужне Кореје описујући их као "најгору ситуацију икада".

У писму генералном секретару УН Антонију Гутересу у које је Ројтерс има увид, амбасадор Северне Кореје Ја Сонг Нам изјавио је да САД "бесно јуре у ратне вежбе представљајући опрему за нуклеарни рат на и око Корејског полуострва".

Ја је рекао да би Вашингтон требало окривити за ескалацију тензија и оптужио Савет безбедности УН за игнорисање "вежби нуклеарног рата САД које ће по сваку цену донети ужасну катастрофу људској полпулацији".

Он је од Гутереса затражио да петнаесточланом Савету скрене пажњу, што је прописано ретко примењиваним чланом 99 повеље УН.

"Вежбе нуклеарног рата САД представљају претњу међународном миру и безбедности", истакао је Ја.

Како се наводи, Јужна Кореја је саопштила да су удружене вежбе изведене као одговор на нуклеарне и ракетне провокације Северне Кореје.

Како је раније пренео портал Индекс, први пут у последње три деценије, три америчка носача авиона пловили су заједно у борбеној формацији и то у западном Пацифику.

Борбена формација коју чине носачи авиона "Роналд Реган", "Теодор Рузвелт" и "Нимиц", заједно са додатним ратним бродовима у њиховим борбеним групама, учествује у морнаричкој војној вежби која траје четири дана.

Како се наводи, у вежби учествују и снаге америчког савезника Јапана, и то с носачем хеликоптера Исе и два разарача, известио је International Business Times.

"Три суперносача авиона који тренутно плове Јапанским морем носе више од 200 војних авиона, што је више од ваздушних снага многих земаља", рекао је новинар Би-Би-Сија који је и сам посетио "Роналд Реган" за време вежбе.

Будући да се вежба изводи близини Корејског полуострва, а истовремено са посетом америчког председника Доналда Трампа источној Азији, може се тумачити да служи као додатно показивање војне силе САД, које покушавају да застраше и обуздају Северну Кореју, која упорно наставља свој нуклеарни програм, који за крајњи циљ има развијање капацитета за нуклеарни напад на САД, пренео је Индекс

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи