Разоран земљотрес у Ирану и Ираку – више од 400 мртвих, 7.000 повређених

Најмање 450 особа је погинуло, а више од 7.000 је повређено у снажном земљотресу на иранско-ирачкој граници. Велики број кућа и зграда је оштећен или уништен, као и болнице, па повређени морају да путују у суседне градове. Градови без електричне енергије. Забележено више од 50 накнадних потреса. Медији различито извештавају о томе које је јачине био земљотрес: од тога да је био 6,5 јединица Рихтера, па до 7,5.

Спасилачке екипе и даље трагају за десетинама људи затрпаним испод рушевина кућа у градовима и селима у планинској области западне провинције Керманшах која се граничи с Ираком.

Земљотрес се осетио у неколико иранских провинција, а најтеже је погодио Керманшах, где је проглашена тродневна жалост.

У Керманшаху је погинуло најамање 300 особа, а највећа болница је веома оштећена, тако да повређени не могу у њој да добију лекарску помоћ.

У тој провинцији налазе се рурална насеља где су куће прављене од слабог материјала, па сада треба збринути око 70.000 људи.

Иранска телевизија Прес, која се емитује на енглеском језику, објавила је да је више од 450 људи погинуло, а 7.000 повређено.

Локални званичници сматрају да ће број жртава расти како спасилачки тимови пристижу до забачених погођених области.

Ројтерс истиче да је ово био најсмртоноснији земљотрес који је погодио Иран у последњих више од 10 година. 

Погођен је и већи део Ирака, укључујући и Багдад. Најтеже је у Дарбандикану у области Курдистана, где такав потрес не памте у последњих стотину година. 

Најмање шест особа погинуло је у региону Курдистана, изјавио је курдски министар здравља.

Ирачки здравствени и локални званичници наводе да је 321 особа повређена у области Курдистана.

Према речима курдског министра здравља Хаме Рашеда, ситуација у том граду је критична, највећа болница је оштећена и нема електричну енергију, па се повређени одвозе у суседни град, а већи број зграда и кућа је оштећен.

Иранска телевизија наводи да се потрес осетио у неколико иранских градова, да је осам села претрпело штету, као и да су нека остала без струје.

Медији различито извештавају о томе које је јачине био земљотрес – Ројтерс наводи 7,2 јединице Рихтера. Тас, позивајући се на европски Средоземни сеизмолошки центар 7,4, а неки иду и до 7,5 јединица Рихтерове скале.

С друге стране, званичник ирачке метеоролошке службе наводи да је потрес био јачине 6,5 јединица и да је погођен већи део земље, укључујући и Багдад.

Према америчкој геолошкој служби, епицентар земљотреса регистрован је југозападно од града Халабџе, дуж ирачко-иранске границе.

АП преноси да су погођене и иранске провинције на северозападу, западу и у централним областима земље.

Неколико иранских и ирачких градова је без електричне струје, а из страха од накнадних потреса на хиљаде људи у обе земље изашло је на улице.

Ирански сеизмолошки центар регистровао је више од 50 накнадних потреса, а очекује се да ће их бити још.

Тас наводи да је епицентар земљотреса био на десет километара дубине.

Потрес се осетио и у југоисточној Турској, деловима Израела и у Кувајту.

Вести о земљотресима стижу и из других делова света. Јапанска меторолошка служба регистровала је земљотрес на острву Хоншу.

Амерички геодетски завод пријавио је подрхтавање тла недалеко од главног града Костарике, Сан Хосеа.

На Балкану су забележена три слабија потреса чији је епицентар био код Ријеке. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво