Харири: Слободан сам, наредних дана се враћам у Либан

Либански премијер Саад ел Харири обратио се јавности из Саудијске Арабије, одакле је раније поднео оставку – коју званичници у Либану не признају. Ел Харири је у свом првом телевизијском интервјуу рекао да је слободан и да ће се веома брзо вратити у Либан.

"Слободан сам", рекао је Харири у интервјуу уживо, најавивши да ће се "у наредним данима" вратити у Либан, преноси АП.

Харири је, такође, рекао да се на оставку одлучио како би земљу спасао од непосредне опасности, али није прецизирао какве.

Како је истакао, оставка је била његова одлука, а тиме је одбацио наводе да је био присиљен да напусти владу националног јединства формирану са ривалском екстремистичком групом Хезболах.

Задржавајући сузе, Харири је рекао да је сврха његове оставке била да "изазове позитиван шок" у земљи, као упозорење на мешање Ирана које, како је навео, нарушава односе са другим арапским земљама.

Харири је рекао и да "не може да буде једини који прави уступке, док други раде шта год желе".

Такође је упозорио да би се Либан могао наћи на удару арапских санкција, а истовремено је изразио жељу да његова земља остане неутрална у регионалним сукобима и да се не сврстава на страну Ирана.

Харири се обратио у интервјуу либанској телевизији након притисака либанских званичника који кажу да његова оставка није прихваћена јер је објављена из Саудијске Арабије, док либански председник тврди да Харирија против његове воље држе у Саудијској Арабији.

Раније током дана, хиљаде Либанаца који су учествовали у годишњем маратону у тој земљи позвали су Харирија да се врати кући након што је поднео оставку под мистериозним околностима, током посете Саудијској Арабији.

Харири је, иначе, био редован учесник традиционалног маратона, а ове године је председник Либана Мишел Аун подстакао тркаче да га позову да се врати.

Многи Либанци сматрају да је Харири у кућном притвору као део саудијског плана о поткопавању коалиционе владе коју је он оформио са Хезболахом прошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво