Анкара: Завршена куповина С-400

Турска куповина руског ракетног система земља-ваздух С-400 је завршена, али Анкара разматра даље договоре са европским конзорцијумом, који би требало да јој омогући да развија сопствени систем одбране, саопштио је министар одбране Нуретин Чаникли.

"Завршено је, С-400 је купљен. Остали су само детаљи", рекао је турски министар одбране Нуретин Чаникли.

Виши командант НАТО-а је прошле недеље изјавио за Ројтерс да ће Алијанса наставити да "притиска" Анкару да купи оружје које би могло да ради заједно са системима НАТО-а.

Турски министар одбране није задовољан само договором о С-400.

"Такође правимо прелиминарне уговоре са ЕУРОСАМ конзорцијумом да имамо ову технологију, развијамо је и користимо наше сопствене изворе за системе ваздушне одбране", рекао је Чаникли мислећи на заједнички одбрамбени пројекат Француза и Италијана.

Турска је раније потписала писмо о намерама са Француском и Италијом у циљу јачања сарадње на пољу заједничких одбрамбених пројеката, укључујући ваздушне и ракетне системе одбране, наводе извори у турском Министарству одбране.

Као први корак, француско-италијански конзорцијум ЕУРОСАМ и турске компаније размотриће систем заснован на ракетном систему САМП-Т који је произвео ЕУРОСАМ и утврдиће заједничке потребе три земље, преноси Ројтерс позивајући се на исте, неименоване изворе.

Извори у Министарству одбране Турске кажу да ће Турска, Француска и Италија ојачати сарадњу на пољу заједничке производње војних електронских система, софтвера и симулационих система и ратне опреме, као и ваздушних и ракетних одбрамбених система.

Писмо о намерама потписано је у Бриселу, где је Чаникли учествовао на састанку министара одбране НАТО-а.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво