Трамп о спору око Јужног кинеског мора: Могу ја да будем посредник

Филипински председник Родриго Дутерте изјавио је да је "боље не дирати" спор око територија у Јужном кинеском мору, у који су укључени Кина и још пет држава, укључујући Филипине, док се председник САД Доналд Трамп понудио да буде посредник у спору пошто каже да је "веома добар" у томе.

"Морамо да будемо пријатељи, друге усијане главе волеле би да се супротставимо Кини и остатку света у многим питањима", рекао је Дутерте на церемонији, вече пред почетак самита Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) у Манили.

Филипински председник сматра да је "боље не дирати" питање Јужног кинеског мора јер, како каже, нико не може да приушти да иде у рат.

Кина полаже право на скоро цело Јужно кинеско море, док с друге стране право полажу и Тајван, Вијетнам, Филипини, Малезија и Брунеј, подсећа Ројтерс.

Трамп је пре доласка у филипинску престоницу Манилу, на годишње окупљање лидера АСЕАН-а из главног града Вијетнама Ханоја јутрос поручио да је спреман да посредује између претендената на територије у Јужном Кинеском мору.

"Уколико могу да помогнем у посредовању или решавању арбитражом, реците ми", поручио је Трамп на почетку састанка са председником Вијетнама Тран Даи Квангом.

Трамп је оценио да је проблем став Кине по питању Јужног кинеског мора.

"Веома сам добар посредник и арбитар", рекао је Трамп.

Он је додао да Кина помаже у решавању напетости са Северном Корејом и изразио наду да ће Русија учинити исто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи