Либански премијер Харири "отет"?

Либански преседник Мишел Аун позвао је Саудијску Арабију да разјасни зашто либански премијер Саад Харири не може да се врати кући из Ријада одакле је пре недељу дана објавио своју оставку.

Аун је, како наводи високи либански званичник, рекао страним амбасадорима да је Харири "отет" и да треба да има имунитет.

"Либан не прихвата да његов премијер буде у ситуацији супротној међународним уговорима", рекао је Аун додавши да било који Хариријев потез или изјава не одражавају реалност због његовог нејасног статуса.

Либанске власти верују да Ријад држи Харирија на силу, а сличну забринутост изнео је и француски председник Емануел Макрон који је Ауну у телефонском разговору данас рекао да "либански политички лидери треба да имају слободу кретања", преноси Ројтерс. 

Са друге стране, Ријад тврди да је Харири слободан а да је оставку поднео због тога што је "Хезболах", либански савезник Ирана, постао доминантан у његовој коалиционој влади.

Извори блиски Харирију који је дугододишњи савезник Ријада, кажу да је Саудијска Арабија закључила да он треба да оде зато што није спреман да се супротстави "Хезболаху".

Лидер "Хезболаха" Сајед Хасан Насралах рекао је јуче да је Саудијска Арабија објавила рат Либану и оптужио Ријад да је Хариријевом оставком желео да дестабилизује Либан.

Од тренутка када је авион у којем се налазио Харири слетео у Саудијску Арабију 3. новембра, дочекало га је изненађење - није било саудијских принчева нити војних званичника који би у уобичајним околностима пожелели добродошлицу премијеру при доласку у званичну посету краљу Саламану, пише Ројтерс.

Телефон му је одузет, а наредног дана приморан је да поднесе оставку на месту премијера у саопштењу које је емитовала саудијска телевизијска станица, наводи Ројтерс позивајући се на изворе блиске Харирију и високе либанске политичке и безбедносне званичнике. 

Тај потез, додаје британска агенција, избацио је Либан у први план сукоба који преобликују Блиски исток, између конзервативне сунитске монархије, Саудијске Арабије, и шиитски револуционарног Ирана.

Њихово ривалство изазвало је сукобе у Ираку, Сирији и Јемену, где две земље подржавају супротстављене стране, а сада ризикује да дестабилизује Либан, у којем је Саудијска Арабије дуго покушавала да ослаби шиитску либанску паравојну организацију "Хезболах".

Извори блиски Харирију, које Ројтерс не именује, кажу да је Саудијска Арабије закључила да је премјер, дугогодишњи савезник те земље и син покојног премијера Рафика ал-Харирија, убијеног 2005. године, морао да буде свргнут с власти јер није показао жељу да се супротстави Хезболаху. 

Британска агенција, ипак, напомиње да саудијски званичници нису одмах били доступни за коментар поводом околности његовог доласка, наводном одузимању његовог телефона или томе да та земља планира да,уместо Харирија, доведе његовог брата на власт.

Харири се није обратио у јавности од како је поднео оставку и нема назнака када би могао да се врати у Либан. 

Он је позван у Саудијску Арабију како би се срео са краљем Саламаном. 

Харири, напомиње Ројтерс, често борави у посети Саудијској Арабији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи