Си позвао Сеул да настави дијалог са Северном Корејом

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је свом јужнокорејском колеги Мун Џае Ину да охрабрује Сеул да настави дијалог са Северном Корејом, јавила је агенција "Синхуа".

Двојица лидера састала су се на маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) у Да Нангу у Вијетнаму, преноси Ројтерс.

Си Ђинпинг се на маргинама самита АПЕК-а састао и са јапанским премијером Шинзоом Абеом, а двојица лидера поздравила су "свеж почетак" односа између њихових земаља, након састанка на којем су се сагласили да ближе сарађују по питању Северне Кореје.

Односи Кине и Јапана оптерећени су дугогодишњим територијалним спором због око низа острва у Источном кинеском мору.

"На крају састанка, председник Си рекао је да је ово састанак који обележава свеж почетак односа између Јапана и Кине. Осећам се потпуно исто", рекао је Абе новинарима.

Абе је додао да је предложио да посети Кину у одговарајуће време, после чега би уследила посета Сија Јапану.

Двојица лидера сагласили су се да продубе сарадњу по питању Северне Кореје и одрже трилатерални самит са Јужном Корејом што је пре могуће.

Си се састао и са филипинским председником Родригом Дутертеом коме је рекао да ће Кина сарађивати са земљама Југоисточне Азије како би се обезбедио мир у Јужном кинеском мору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се