Путин и Трамп: Нема војног решења за Сирију

Председници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, накратко су разговарали на маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње у Вијетнаму и потврдили заједничко саопштење о Сирији, преноси "Тас". Путин је изјавио да је имао нормалан дијалог са Трампом. "Ројтерс" наводи да је Путин Трампа описао као неког ко је цивилизован, образован и лак за сарадњу. Амерички председник је оценио да су добри односи са Русијом веома важни.

У заједничком саопштењу о Сирији пише да председници Русије и САД потврђују одлучност у борби против Исламске државе како би дошло до коначне победе над њом, као и да поштују суверенитет, независност и територијални интегритет Сирије.

У том саопштењу се наводи да за сукоб у Сирији не постоји војно решење и да су се двојица председника договорила да коначно политичко решење сукоба у Сирији треба да буде у оквиру Женевског процеса и у складу са резолуцијом Савета безбедности УН број 2254. 

Председник Русије Владимир Путин изјавио је  да је имао нормалан дијалог с америчким председником на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње у Вијетнаму, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Путин Трампа описао као неког ко је цивилизован, образован и лак за сарадњу.

Наводи се да је Путин казао да до помињаног билатералног састанка на самиту АПЕЦ није дошло због густог распореда обе стране и проблема са протоколом које није образложио.

Ројтерс наводи да је Путин у обраћању новинарима на крају самита поручио да и даље постоји потреба за даљим контактима САД и Русије, како на нивоу шефова држава тако и њихових званичника, како би се разговарало о питањима која укључују безбедност и економски развој. 

Председник САД Доналд Трамп изјавио је, приликом доласка у вијетнамску престоницу Ханој, да има добар однос са Владимиром Путином за којег је казао да се "увредио због оптужби за мешање у председничке изборе у САД", преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Трамп оценио да ће многе животе спасти споразум који је јутрос постигао са Путином у вези са Сиријом, приликом кратког сусрета на маргинама другог дана самита Азијско-пацифичке економске сарадње у вијетнамском летовалишту Да Нанг.

"Брзо смо се договорили. То ће спасити огроман број живота", казао је Трамп новинарима у председничком авиону.

"Разговарали смо на махове током округлог стола. Чини се да имамо веома добре осећаје један према другом и имамо добар однос имајући у виду то да се не познајемо добро", навео је Трамп и додао да је са Путином имао "два или три веома кратка разговора". 

Амерички председник је рекао да је Путин поновио да се није мешао у прошлогодишње америчке председничке изборе, захваљујући којима је Трамп ушао у Белу кућу. 

Трамп је оценио да су добри односи са Русијом веома важни. "Заправо била би то сјајна ствар... зато што би он стварно могао да нам помогне у Севертној Кореји. Ми имамо велики проблем са Северном Корејом и Кина нам помаже. Уколико би нам још и Русија помогла, тај проблем би нестао много брже", рекао је Трамп. 

Тас наводи да је заједничким саопштењем о Сирији договорен наставак коришћења постојећих канала војне комуникације како би се осигурала безбедност америчких и руских војника, као и да би се спречили опасни инциденти са партнерским снагама које се боре против Исламске државе. 

Председници су потврдили важност зона деескалације у Сирији као привремене мере за смањење насиља и стварање услова за мирно решење за земљу, а у саопштењу пише и да су Трамп и Путин разговарали о формирању зоне деескалације на југозападу Сирије, о чему су се договорили током састанка одржаног 7. јула у Хамбургу. 

Тас наводи да су двојица председника позвали све државе чланице УН да наредних месеци повећају хуманитарну помоћ Сирији, као и да су похвалили меморандум од 8. новембра о Надзорном центру у Аману који су потписали САД, Русија и Јордан са циљем подршке успеху иницијативе за прекид ватре у јужној Сирији. 

Наводи се да су овај документ спремили стручњаци две земље и да су га пре Трампа и Путина потврдили руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Рекс Тилерсон.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков казао је да је саопштење о Сирији спремљено специјално за састанак лидера АПЕЦ који се одржава у летовалишту Да Нанг.

Тас наводи да су пре тога Путин и Трамп имали краћи разговор док су ишли ка месту намењеном за фотографисање учесника самита.

Претходно су се двојица председника руковала на синоћњој гала вечери добродошлице коју су организовали домаћини, а из Беле куће је саопштено да Трамп и Путин неће одржати формални састанак у Вијетнаму.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво