Протест у Паризу због муслиманске молитве на улици

Више од 100 локалних француских посланика покушало је да блокира муслиманску молитву на улици у северном предграђу Париза и позвало владу да забрани оно што сматра неприхватљивим коришћењем јавног простора.

Посланици, предвођени челницом регионалне владе париске регије Валери Пекрес, блокирали су групу од око 200 мушких верника и отпевали националну химну у мултиетничком предграђу Париза, Клишију, преноси регионална телевизија Н1.

"Јавни простор се не може користити на тај начин", рекла је Валери Пекрес на демонстрацијама поред десничарског начелника Клишија, који је попут осталих посланика носио ленту у националним бојама – плавој, белој и црвеној.

Молитве на улици одржавају се сваког петка у Клишију од марта у знак протеста против затварања популарне локалне џамије која је радила у владиној згради.

Бившу џамију којом управља Унија муслиманских удружења Клишија свакодневно је користило од три до пет хиљада муслимана пре него што је уред начелника преузео зграду и претворио је у библиотеку, а од локалних муслимана затражено је да користе оближњу нову џамију површине 1.500 квадратних метара, али многи одбијају да иду у њу.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 11. нов 2017, 05:55)
anonymous [нерегистровани]

Sve u red

Zaista su presli svaku mjeru.Ulica nije mjesto za takve skupove. Ako neko misli da je sve ovo sasvim slucajno grdno se vara.