Захарова: Очекујемо да Хашки суд што пре оконча своје активности

Русија очекује да Хашки трибунал за бившу Југославију заврши своје активности до краја године, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова указујући на политизацију и пристрасност у његовом раду.

"Грађански рат у бившој Југославији деведесетих година је трагична страница светске историје, али Хашки трибунал и даље покушава да представи своју једнострану антисрпску интерпретацију тих догађаја", рекла је Захарова на конференцији за новинаре, објављено је на сајту руског МСП.

Како је додала, покушаји Трибунала да прикривено окриви народе, владе и државе за различите злочине изазивају тензије и узајамно неповерење у бившој Југославији и доносе дуготрајне проблеме као и међуетничке противречности у региону.

"Такође забрињава то што Трибунал игнорише основна права оптужених", рекла је она наводећи пример Ратка Младића, коме је одбијен захтев за привремено пуштање на слободу због лечења у Русији, упркос погоршању здравља и гаранцијама које је Русија дала Трибуналу.

"Трибунал није постао ни ефикасан механизам међународне кривичне правде. Као ад хок трибунал постојао је више од 20 година и потрошио милијарде на своје активности", истакла је Захарова.

Русија је, додаје, више пута изражавала озбиљну забринутост због продужења његовог мандата од стране Савета безбедности УН.

У том контексту, Москва, како је истакла, очекује да Трибунал оконча своје активности што је пре могуће и без одлагања пренесе све преостале случајеве на Међународни резидуални механизам за кривичне трибунале.

"Полазимо до тога да је Резидуални механизам ад хок инструмент и инсистирамо на његовом стриктном поштовању стандарда правосуђа, укључујући и услове кривичних поступака", закључила је Захарова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво