Захарова: Очекујемо да Хашки суд што пре оконча своје активности

Русија очекује да Хашки трибунал за бившу Југославију заврши своје активности до краја године, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова указујући на политизацију и пристрасност у његовом раду.

"Грађански рат у бившој Југославији деведесетих година је трагична страница светске историје, али Хашки трибунал и даље покушава да представи своју једнострану антисрпску интерпретацију тих догађаја", рекла је Захарова на конференцији за новинаре, објављено је на сајту руског МСП.

Како је додала, покушаји Трибунала да прикривено окриви народе, владе и државе за различите злочине изазивају тензије и узајамно неповерење у бившој Југославији и доносе дуготрајне проблеме као и међуетничке противречности у региону.

"Такође забрињава то што Трибунал игнорише основна права оптужених", рекла је она наводећи пример Ратка Младића, коме је одбијен захтев за привремено пуштање на слободу због лечења у Русији, упркос погоршању здравља и гаранцијама које је Русија дала Трибуналу.

"Трибунал није постао ни ефикасан механизам међународне кривичне правде. Као ад хок трибунал постојао је више од 20 година и потрошио милијарде на своје активности", истакла је Захарова.

Русија је, додаје, више пута изражавала озбиљну забринутост због продужења његовог мандата од стране Савета безбедности УН.

У том контексту, Москва, како је истакла, очекује да Трибунал оконча своје активности што је пре могуће и без одлагања пренесе све преостале случајеве на Међународни резидуални механизам за кривичне трибунале.

"Полазимо до тога да је Резидуални механизам ад хок инструмент и инсистирамо на његовом стриктном поштовању стандарда правосуђа, укључујући и услове кривичних поступака", закључила је Захарова.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 10. нов 2017, 21:50)
anonymous [нерегистровани]

Zaharova

Bravo Zaharova!Haski tribunal je bio i ostao sud samo za Srbe i Srbiju!!Sramota za ceo zapad!!!