Саудијска Арабија, проневерено 100 милијарди долара

Државни тужилац Саудијске Арабије шеик Сауд eл Моџеб изјавио је да је 208 особа приведено у оквиру истраге о корупцијској злоупотреби око 100 милијарди долара.

Шеик Сауд ел Моџеб изјавио је да саудијске власти "на основу истрага обављених у последње три године процениле да је најмање 100 милијарди долара проневерено путем систематске корупције и превара у последњих неколико деценија" у тој земљи, преноси Ројтерс.

Ел Моџеб је рекао да је 208 особа приведено на саслушавање у истрази у оквиру борбе против корупције, од чега је без подизања оптужнице ослобођено седам особа.

Наводи се да је он поновио да уобичајене привредне активности нису нарушене овом борбом против корупције и да су замрзнути само лични текући рачуни у банкама, а не и корпоративни.

"Компаније и банке слободне су да наставе са трансакцијама као и до сада", поручио је Ел Моџеб.

Председник САД Доналд Трамп изјавио је у понедељак да има велико поверење у саудијског краља Салмана и крунског принца Мухамеда бин Салмана, поводом масовних хапшења због корупције саудијских причева и бивших министара, посланика и бизнисмена.

Трамп је на свом Твитер налогу написао да "они тачно знају шта раде" и да су неких од тих људи, према којима су се строго понели, "музли" државу годинама, пренео је Ројтерс.

Влада Саудијске Арабије је прошле недеље ухапсила 11 принчева и 38 бивших министара, посланика и бизнисмена.

Новоосновани Комитет против корупције у Саудијској Арабији, који је пратио хапшења истакнутих принчева и високих званичника у тој држави, саопштио је да има доказ да је откривена широко распрострањена корупција, јавио је АП.

Одвојено од тога, генерални тужилац Сауд ел Мојеб навео је у саопштењу да ће суђења бити одржана "у догледно време", а да је истрага "само почетак виталног процеса који ће искоренити корупцију".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи