Рахој: Избори у Каталонији за "ново политичко доба"

Шпански премијер Маријано Рахој изјавио је да би избори у Каталонији следећег месеца требало да отворе "ново политичко доба" за тај регион на североистоку земље.

Маријано Рахој је изразио наду да ће избори резултирати враћањем у нормалне токове и поштовањем закона.

"Надам се да ће избори отворити ново политичко доба коегзистенције, где ће се правила поштовати, а шпанска привреда опоравити", истакао је Рахој у парламенту, преноси АП.

Рахој је тако одговорио на питања опозиционих посланика у вези са ванредним мерама према Каталонији.

Смењени каталонски лидер Карлес Пуђдамон је поводом избора поручио да ће следећег месеца "поразити у гласачкој кутији" оно што назива "репресијом шпанске владе" због жеље Каталоније за независношћу.

Истакао је да Каталонија има један начин да постане Република – помоћу демократије, преноси АП.

Пуђдамон се бори да не буде узручен Шпанији у којој је осам чланова распуштене каталонске владе тренутно у притвору без права на кауцију, док чекају резултате истраге за смишљање стратегије за отцепљење од Шпаније, преносе медији.

Централне власти у Шпанији сада држе под директном контролом североисточни полуаутономни регион у ком се, према првим анкетама пред изборе заказане за 21. децембар, припрема предизборна трка између сепаратиста и присталица уједињења.

Пуђдамон је заједно са своја четири министра допутовао у Брисел пре недељу дана, након што је централна влада Шпаније сменила каталонску извршну власт 28. октобра и увела директну контролу над тим регионом чије проглашење независности није признала, а Уставни суд Шпаније је саопштио да би одвајање Каталоније од Шпаније било незаконито.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво