И "Епл" у "Рајским папирима"

Након што је ЕУ прошле године наложила "Еплу" да плати 14,5 милијарди долара због пореских олакшица у Ирској, компанија је изместила део пословања на острво Џерзи у Ламаншу, показују документи који су процурили из две офшор компаније познати као "Рајски папири".

Џерзи се налази близу нормандијске обале а тамо живи само 100.000 људи. Наводи се да је острво познато један од "пореских рајева".

Међутим, из "Епла" је саопштено да није умањена сума коју та компанија плаћа на име пореза, као и да "Епл" плаћа највећи порез на свету, око 35 милијарди долара у претходне три године.

Прошле године Европска комисија је саопштила да је Ирска омогућила државну помоћ "Еплу", тако што је противзаконито умањила пореска давања технолошког џина у последњих 20 година.

"Чланице ЕУ не могу да дају пореске олакшице одређеним компанијама. Такви потези су у супротности са законима Уније", навела је тада ЕК.

Почетком 2014. године Европска комисија почела да испитује пореску ревносност многих светских компанија које послују на Старом континенту.

Истраживање "Рајски папири", које предводе Међународни конзорцијум истраживачких новинара и немачки лист Зидојче цајтунг, открива тајне послове светских лидера, енглеске краљице, музичких звезда и познатих корпорација.

Нова документа продубљују открића прошлогодишњег пројекта "Панамски папири", када је из једне од најпознатијих агенција за оснивање офшор фирми процурило 11,5 милиона докумената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво