Хапшење саудијских министара и принчева, међу њима и милијардер

У Саудијској Арабији – велике промене. Kраљ Салман сменио је четворицу министара, 11 принчева и на десетине бивших владиних званичника у оквиру борбе против корупције. Они су касније ухапшени и најављена је блокада њихових банковних рачуна. Међу њима је и милијардер принц Алвалид бин Талал, као и, како преносе медији, брат Осаме бин Ладена.

"Смењени су остваривали личну корист на терет државе. Крали су новац из јавних фондова без размишљања о патриотизму, савести или вери. Користили су моћ која им је поверена да би проневерили велике суме новца", речено је на саудијској телевизији.

После смена именовани су нови министри финансија и безбедности.

Државни медији јављају да је ухапшено 11 принчева и 38 бивших министара, посланика и бизнисмена.

Током ноћи је ухапшен и принц Алвалид бин Талал, власник лондонског хотела "Савој", потврдио је за АП запослени из "Кинг холдинга", компаније којом принц председава. Истовремено, из те судијске инвестиционе фирме саопштавају да имају подршку владе и да ће наставити нормално да послују.

Међу звучним именима је и принц Митеб, министар елитне Националне гарде и син покојног краља Абдулаха.

Власти су најавиле и замрзавање банковних рачуна десетина бивших и актуелних саудијских владиних званичника и принчева, међу којима је, како преносе медији, и брат убијеног вође Ал Каиде Осаме бин Ладена, који је такође ухапшен.

"Рачуни и биланси ухапшених биће обелодањени и замрзнути. Било каква средства или имовина у вези са овим случајевима корупције биће регистрована као државна својина", саопштило је Министарство информисања Саудијске Арабије, преноси АФП.

АП је раније пренео да се неки од притворених принчева и бивших министара налазе у луксузном хотелу "Риц Карлтон" у Ријаду.

Принц Алвалид, иначе сестрић краља Салмана и унук оснивача Саудијске Арабије, краља Абдулазиза ел Сауда, један је од најбогатијих људи на Блиском истоку. Инвестирао је у компаније као што су "Твитер", "Епл", "Ситигруп", итд. У Саудијској Арабији познат је и по томе што се залаже за већа права жена.

Одлуку о привођењу званичника донео је новоосновани антикорупцијски комитет, који предводи син краља Салмана, 32-годишњи Мухамед бин Салман.

Саудијско Министарство финансија саопштило је у међувремену да је одлука власти да оснује Комитет за борбу против корупције и ухапси већи број саудијских принчева, бивших министара, посланика и бизнисмена донета да би се ојачало поверење у владу, известила је телевизија Ел Арабија.

Како је пренела та телевизија, тај потез треба да допринесе очувању инвестиционе климе у тој земљи. Као прва реакција на промене, акције на саудијској берзи пале су за два одсто.

Познаваоци прилика у Заливу тврде да је намера престолонаследника Мухамеда бин Салмана да учврсти власт и модернизује земљу.

"Нема сумње да су хапшења начин да се умире грађани, који сматрају да су таква звучна имена и високи званичници заштићени од кривичне одговорности. То је доказ да нико није недодирљив и требало би да допринесе читавом друштву и развоју земље", каже политички аналитичар Мансур ел Амир.

Престолонаследник Бин Салман недавно је обећао повратак умереном исламу - женама је дао право да возе аутомобиле и покренуо план реформи назван "Визија 2030", који предвиђа инвестиције у инфраструктуру и туризам вредне стотине милијарди долара, како би земља била мање зависна од нафте.

Аналитичари сматрају да престолонаследник - надзирући главне фигуре владе, од одбране до економије - жели да угуши унутрашња превирања пре формалног преноса власти са његовог оца, 81-годишњег краља Салмана.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво