Терористички напад у Њујорку – камионом газио пролазнике, осморо убијено

Осам особа је убијено, а 11 je повређено када је нападач у Њујорку улетео камионом међу пролазнике, јавља Си-Ен-Ен. Нападач је рањен и налази се у болници. Федералне власти третирају напад као терористички.

Инцидент се догодио на Менхетну, неколико блокова од споменика жртвама терористичког напада на Светски трговински центар, наводи агенција АП.

Нападач је камионом улетео на популарну бициклистичку стазу и газио пешаке и бициклисте. Наставио је да се креће стазом док није ударио у школски аутобус испред себе.

Комесар њујоршке полиције је навео да је нападач 29-годишњи мушкарац и да је био наоружан лажним пиштољима.

Очевици су навели да је нападач викао "Aлаху eкбeр" пре него што га је полиција ранила.

После удара у школски аутобус, нападач није покушао да побегне, већ је остао на лицу места машући лажним пиштољима. Безбезбедносни експерти тумаче то као жељу да буде убијен и тако постане мученик.

Уместо тога, полиција га је само ранила, он је оперисан и ван је животне опасности.

Према изворима Си-Би-Еса нападач је индентификован као Сајфуло Саипов. У САД је дошао из Узбекистана 2010. године на основу Зелене карте коју је добио на такозваној државној лутрији Сједињених Држава за добијање сталног боравка.

Од тада је живео у Синсинатију у држави Охајо, Тампи у Флориди и од недавно у Њу Џерзију где је јуче изнајмио камион којим је починио злочин. 

Њујорк тајмс преноси да ФБИ третира случај као терористички.

Узбекистан проверава наводе да је нападач држављанин те земље, изјавио је званичник узбекистанског Министарства спољних послова, не наводећи детаље. 

Током претраге полиција је пронашла поруку у којој Саипов указује да свој чин ради у име такозване Исламске државе. 

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио оценио је да је реч о "кукавичком чину терора", јер је био уперен према недужним цивилима, преноси АП.

Гувернер Њујорка Ендру Куомо рекао је да је у питању напад усамљеника и да нема доказа да је део шире завере.

Након напада у Њујорку, амерички председник рекао је да је наложио још оштрију "строгу проверу" путника који улазе у САД.

"Наложио сам Министарству унутрашње безбедности да појача већ строг програм провере. Бити политички коректан је у реду, али у овом случају није", написао је Трамп на Твитеру.

Он је, такође, упозорио да се не сме дозволити повратак Исламске државе у САД.

Прошле недеље су глобалне авио-компаније почеле да спроводе безбедносне интервјуе са путницима који желе да уђу у САД, испитујући их пре него што се пријаве на лет, подсећа АФП.

Председник Србије Александар Вучић упутио је саучешће Трампу поводом напада у Њујорку.

Међу жртвама напада на Менхетну су и петорица држављана Аргентине који су се окупили у Њујорку да би прославили 30 година матуре.

Министарство спољних послова Аргентине је објавило да су у "драматичном терористичком нападу" убијени Ернар Дијего Мендоса, Дијего Енрике Ангелини, Алехандро Дамијан Пањуко, Аријел Ерлих и Ернан Феручи.

Како се наводи, сви су из града Росарија.

Истовремено, белгијски министар спољних послова Дидијер Рејндерс је потврдио да је и једна држављанка Белгије међу убијенима.

Рејндерс је за агенцију Белга рекао да је она била у Њујорку заједно са сестром и мајком.

Нешто касније је потврђено да је још један држављанин Белгије повређен у нападу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије