Велике демонстрације у Барселони, подршка јединственој Шпанији

На протестном маршу присталица јединствене Шпаније у Барселони, према процени представника шпанске владе у Каталонији окупило се милион људи. Неки демонстранти тражили су затвор за смењеног председника каталонске владе Карлеса Пуђдамона.

АФП наводи да је комунална полиција Барселоне објавила да је на протесту било 300.000 учесника, док организатори тврде да је демонстрирало 1,3 милиона људи.

АП је раније пренео да се на стотине хиљада демонстраната, који носе шпанске, званичне каталонске заставе познате као "сењера" и заставе ЕУ, окупило у центру Барселоне на скупу чији је циљ подршка јединству Шпаније.

Агенција је навела да је атмосфера на протесту била весела и да је маса уз гласне повике одобравања поздрављала политичаре и званичнике централне владе у Мадриду који су се придружили маршу кроз централни булевар у Барселони, уз клицање "Живела Шпанија".

Наведено је да су неки од демонстраната узвикивали "Пуђдамона у затвор!".

"Овде је јасна једна једина стварност: сви ми смо Каталонци, али се осећамо Шпанцима. Ако сви изађемо на изборе, Независна партија неће још дуго владати Каталонијом", истакао је Хавијер Албиол из Каталонске популарне партије

Алберт Ривера из Грађанске партија сматра да Пуђдамон живи у паралелној стварности. "Не прихвата да више није председник каталонске владе, јер је активиран члан 155 Устава и морамо да изађемо на гласање", додао је Ривера.

Члан 155 устава Шпаније аналитичари називају "нуклеарном опцијом", дозвољава влади да преузме контролу над било којим од 17 аутономних региона ако крше закон, и сада је активиран први пут. Међутим, оцењују да је одредба правно нејасна.

"У нормалним околностима Уставни суд би о овако нечему расправљао годину и по дана. У овом случају одлуку су донели за 48 сати због хитности. Због тога могу да их туже Европском суду за људска права, који би могао да шпанску владу присили да ублажи став", сматра професор Уставног права Антонио Торес.

Смењени председник каталонске владе Карлес Пуђдaмон јуче је у телевизијском обраћању упутио позив Каталонцима да се на демократски и миран начин супротставе одлуци шпанске владе да преузме директну контролу над Каталонијом након проглашења независности у петак у регионалном парламенту.

Портпарол владе Шпаније Ињиго Мендес де Виго рекао је синоћ у интервјуу Ројтерсу да Пуђдамон "има право" да настави да се бави политиком тиме што ће учествовати на ванредним изборима 21. децембра и да ће влада у Мадриду, уколико он одбије да напусти функцију са које је смењен, реаговати "интелигентно и разумно".

Али у случају да ни шпанска влада ни доскорашње каталонске власти не ублаже став, огласила се Белгија. Кажу да Карлес Пуђдамон слободно може да затражи азил.

У вези с изборима у Каталонији, које је расписала влада шпанског премијера Маријана Рахоја, демонстранти у Барселони узвикивали су: "Да, наравно да ћемо гласати!''. Окупљени су аплаудирали сваки пут када изнад њих пролетео хеликоптер шпанске националне полиције. 

"Ово је наша полиција", узвикивали су учесници марша за јединство Шпаније.

Представници организатори за уједињење "Сосиетат сивил Каталања" рекли су да током марша није било никаквих инцидената.

Они су оценили да су се касно организовали, али да су ту да покажу да већина Каталонаца није тиха.

У петак су посланици тамошњег парламента прогласили независну републику. Каталонија је најбогатији регион у Шпанији са седам и по милиона становника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи