Пуђдамон позвао Каталонце да се мирно супротставе одлуци Мадрида

Смењени каталонски председник Карлес Пуђдамон упутио је позив Каталонцима да се на демократски и миран начин супротставе одлуци шпанске владе да преузме директну контролу над Каталонијом након јучерашњег проглашења независности у регионалном парламенту.

"Веома је јасно да најбољи начин одбране онога што је до сада остварено јесте демократско супротстављање члану 155 (шпанском устава)", казао је Пуђдамон.

Шпански лист Паис пренео је, позивајући на изворе у влади у Мадриду, да је кабинет премијера Маријана Рахоја "не придаје вредност ставовима Пуђдамона" и да "упућује на судије".

Овај дневник и агенција АП истичу да је Пуђдамон током кратког телевизијског обраћања путем регионалне телевизије ТВ3, које је трајало свега три минута, стајао иза застава Каталоније и Европске уније и да није било заставе Шпаније.

Агенција наводи да је изгледало да Пуђдамон, у обраћању које је деловало као да је раније снимљено, жели да поручи да одбија да прихвати јучерашњу одлуку Мадрида о његовој смени.

"Наставићемо да радимо на изградњи слободне земље", нагласио је смењени каталонски председник.

Наводи се да је шпански канал Секста ТВ у време његовог обраћања приказао живи снимак из бара у Пуђдамоновом родном граду Ђирони на којем се види како он ту руча и како га повремено у томе прекидају мештани који траже селфи са њим.

Ђирона је први град у Каталонији у којем је јуче, након проглашења независности, са градске скупштине скинута шпанска застава и постављена каталонска.

Каталонски парламент изгласао је јуче независност, након чега је шпански Сенат одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом у складу са чланом 155 устава Шпаније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи