Бивши директор ЦИА нудио се Турцима да ради против Гулена?

У време када је био саветник предизборног тима америчког председника Доналда Трампа, Џејмс Вулси нудио је двојици турских бизнисмена помоћ у дискредитовању муслиманског свештеника који живи у САД, Фетулаха Гулена. За те услуге тражио је 10 милиона долара, наводи "Ројтерс".

Само осам дана након што се формално придружио Трамповом предизборном тиму као саветник за питања националне безбедности, Вулси се 20. септембра 2016. састао с бизнисменима Екимом Алптекином и Сезгином Баран Коркмазом у хотелу "Пенинсула" у Њујорку, тврде три извора блиска овом предлогу, на које се британска агенција позива.

Вулси, који је био и директор ЦИА од 1993. до 1995. године, и његова супруга Ненси Милер тада су предложили да поведу кампању лобирања против Гулена, турског свештеника који живи у Пенсилванији, а кога турски председник Реџеп Тајип Ердоган криви за прошлогодишњи неуспели покушај пуча и тражи његово изручење Анкари.

У мејлу у који је британска агенција имала увид, Вулси и Милерова су турским бизнисменима у кратким цртама изнели план са циљем "скретања пажње на могућу улогу тог свештеника у покушају пуча" и подстицања званичне истраге о његовим активностима.

Алптекин, Ердоганов савезник, претходно је већ потписао посредством једне од својих компанија уговор вредан 600.000 долара са консултантском фирмом Мајкла Флина о истрази о Гулену.

И Флин је био Трампов предизборни саветник, а касније је постао и његов саветник за националну безбедност пре него што је у фебруару смењен, напомиње Ројтерс.

"На састанку 20. септембра, Милерова је рекла да су она и Вулси у бољем положају него Флин да утичу на доносиоце одлука у вези с наводном Гуленовом улогом у покушају пуча", тврди Алптекин и још две неименоване особе упознате с тим разговорима.

Алптекин је рекао да је ипак одлучио да се држи уговора са Флиновом фирмом.

То је први доказ да су се Трампови помоћници надметали један са другим у потписивању уносног пословног уговора са Алптекином, напомиње британска агенција.

Тај уговор је сада у рукама специјалног истражитеља Роберта Милера у оквиру његове шире истраге о дослуху Трамповог предизборног тима са Русима који су наводно покушали да се умешају у председничке изборе у САД 2016. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи