Аврамопулос: Нови систем не значи повратак виза

Најављени нови систем уласка у Шенгенски простор не значи повратак виза, поручио је европски комесар за миграције и унутрашња питања Димитрис Аврамопулос грађанима Западног Балкана.

"Западни Балкан је кључни регион и близак партнер ЕУ. Све наше намере су у циљу очување те блискости и партнерства, као и поједностављивања кретања и контаката међу људима између ЕУ и Западног Балкана", каже Димитрис Аврамопулос.

Аврамопулос је подсетио да је пре годину дана Европска комисија предложила успостављање Европског система за одобрење путовања и информација ( ЕТИАС) како би се оснажили европски капацитети када је реч о безбедности и миграционим ризицима који су били засновани на повећаном броју путника без виза.

Појачана сигурност је, наводи комесар Аврамопулос, за добробит и ЕУ и земља које имају безвизни режим како би се очувала реципрочна кретања.

"ЕТИАС није виза већ једноставан и јефтин, за путнике погодан механизам који се односи на све земље чији грађани без виза путују у Шенгенски простор, укључујући и САД и Канаду", наводи европски комесар за унутрашња питања.

Димитрис Аврамопулос у својој поруци грађанима Западног Балкана каже да је новина само мали процедурални корак који ће у огромном броју случајева олакшати путовање у ЕУ, учврстити заједничку безбедност избегавајући при том бирократију и задржавања приликом уласка у ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи