УН додале 32 производа на листу забрањених Севрној Кореји

Комитет Уједињених нација који прати спровођење санкција према Северној Кореји додао је 32 производа, који се користе за цивилну и војну употребу на листу производа и технологија забрањених за продају или трансфер Северној Кореји.

На листу су додате, између осталог, кутије које се могу користити да за транспорт радиоактивног материјала, системи за хлађење, опрема за откривање потреса, наведено је у извештају Комитета Савету безбедности УН.

Међу забрањеним производима су и акцелератори честица, софтвер за неутронске прорачуне и телевизијске камере оштећене радијацијом, пренео је АП.

У резолуцији, коју је Савет безбедности УН усвојио једногласно 11. септембра уведене су нове санкције Северној Кореји због њених нуклеарних и ракетних тестова.

Северна Кореја је Уједињеним нацијама прошле недеље поручила да никада неће преговарати о расходовању свог нуклеарног арсенала уколико Сједињене Америчке Државе не промене своју "непријатељску" политику, упозоривши да "нуклеарни рат може да избије у сваком тренутку".

Заменик амбасадора Северне Кореје у УН Ким Ин Ријонг рекао је Одбору за разоружање при Генералној скупштини УН, да је ситуација на Корејском полуострву "достигла веома критичну тачку и да нуклеарни рат може да избије у сваком тренутку", пренео је АФП.

"Уколико се непријатељска политика и нуклеарна претња САД у потпуности не искорене, никада нећемо ставити наше нуклеарно оружје и балистичке ракете на преговарачки сто ни под каквим околностима", истакао је Ким Ин Ријонг.

Севернокорејски дипломата је навео и да је, после низа ракетних лансирања и шесте нуклеарне пробе, његова земља "прошла кроз последњу капију" на путу ка статусу пуноправне нуклеарне силе, с могућностима да изведе нуклеарни напад.

"Целокупна копнена територија САД је у нашем домету и ако се САД усуде да нападну макар и центиметар наше свете територије, неће измаћи нашој оштрој казни у било ком делу света", рекао је Ким.

Он је напоменуо да Северна Кореја неће узети на нишан ниједну земљу која се не придружи војној кампањи на челу са САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво