Ердоган: Европа је умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић присуствовали су у Анкари обележавању 14. годишњице смрти првог председника Председништва БиХ Алије Изетбеговића, у оквиру које је приказана и премијера серије о животу његовог оца.

Обраћајући се присутнима, у Конгресном центру Бестепе, Ердоган је поручио да је "Европа умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији".

"Мртва тела невине деце на морским обалама надгробни су споменици западне цивилизације. Нажалост, у последњих седам година европске вредности су срушили њихови носиоци, уништавајући их једну по једну", рекао је Ердоган.

Бакир Изетбеговић је захвалио Ердогану и његовој супрузи Емини што чувају сећање на његовог оца и истакао да је признање Алији и његовој борби признање свим људима који су били уз њега.

Турска Босну и Херцеговину помаже несебично, као никада раније, помаже на њеном европском путу, ка чланству у НАТО пакту, у економском опоравку, изградњи инфраструктуре и изградњи бољих односа.

"Признање њему и његовој борби је признање свим људима који су били уз њега. Свим онима који су оставили своје животе у казаматима комунистичким или у блатњавим рововима током рата и агресије на БиХ", рекао је Изетбеговић млађи.

Према његовим речима, та је борба резултирала тиме да је у БиХ сачуван ислам, да је сачуван бошњачки народ, да се он вратио свом идентитету, својој вери, култури, да је обновљена државност БиХ након 450 година, да поново има војску, те да рат, који је по свему требало изгубити, није изгубљен.

"Ако би се данас војни стручњаци удубили и размотрили тај однос снага оних који су нас напали и нас који смо се бранили, ми тај рат никако нисмо могли добити, ми смо морали изгубити тај рат", рекао је Изетбеговић, пренела је Анадолија.

Како је казао, Алија Изетбеговић се увек носио са силама које су изгледале далеко надмоћније од њега и "које га никада нису поразиле".

Говорећи о односима између Турске и БиХ, Изетбеговић је казао да су Турци увек били пријатељи БиХ и помагали су јој колико су могли.

"Данас хвала Богу, Турска држава, турски народ, предвођени нашим пријатељем Реџепом Тајипом Ердоганом јако су заинтересовани за БиХ и веома су снажни и могу да нам помогну. Помажу нас као никада у нашој историји", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је поновио причу о томе да је његов отац на самртној постељи Ердогану оставио БиХ у "аманет".

"Неки нису срећни због овако добре сарадње Турске и БиХ. Али шта им ја могу, док је Алијиних следбеника и док је Тајипових следбеника, док је нас двојице и док је оних који ће доћи после нас, ти односи ће бити такви и ако Бог да јачати", закључио је Бакир Изетбеговић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво