Ердоган: Европа је умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић присуствовали су у Анкари обележавању 14. годишњице смрти првог председника Председништва БиХ Алије Изетбеговића, у оквиру које је приказана и премијера серије о животу његовог оца.

Обраћајући се присутнима, у Конгресном центру Бестепе, Ердоган је поручио да је "Европа умрла у Босни, а сахрањена је у Сирији".

"Мртва тела невине деце на морским обалама надгробни су споменици западне цивилизације. Нажалост, у последњих седам година европске вредности су срушили њихови носиоци, уништавајући их једну по једну", рекао је Ердоган.

Бакир Изетбеговић је захвалио Ердогану и његовој супрузи Емини што чувају сећање на његовог оца и истакао да је признање Алији и његовој борби признање свим људима који су били уз њега.

Турска Босну и Херцеговину помаже несебично, као никада раније, помаже на њеном европском путу, ка чланству у НАТО пакту, у економском опоравку, изградњи инфраструктуре и изградњи бољих односа.

"Признање њему и његовој борби је признање свим људима који су били уз њега. Свим онима који су оставили своје животе у казаматима комунистичким или у блатњавим рововима током рата и агресије на БиХ", рекао је Изетбеговић млађи.

Према његовим речима, та је борба резултирала тиме да је у БиХ сачуван ислам, да је сачуван бошњачки народ, да се он вратио свом идентитету, својој вери, култури, да је обновљена државност БиХ након 450 година, да поново има војску, те да рат, који је по свему требало изгубити, није изгубљен.

"Ако би се данас војни стручњаци удубили и размотрили тај однос снага оних који су нас напали и нас који смо се бранили, ми тај рат никако нисмо могли добити, ми смо морали изгубити тај рат", рекао је Изетбеговић, пренела је Анадолија.

Како је казао, Алија Изетбеговић се увек носио са силама које су изгледале далеко надмоћније од њега и "које га никада нису поразиле".

Говорећи о односима између Турске и БиХ, Изетбеговић је казао да су Турци увек били пријатељи БиХ и помагали су јој колико су могли.

"Данас хвала Богу, Турска држава, турски народ, предвођени нашим пријатељем Реџепом Тајипом Ердоганом јако су заинтересовани за БиХ и веома су снажни и могу да нам помогну. Помажу нас као никада у нашој историји", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је поновио причу о томе да је његов отац на самртној постељи Ердогану оставио БиХ у "аманет".

"Неки нису срећни због овако добре сарадње Турске и БиХ. Али шта им ја могу, док је Алијиних следбеника и док је Тајипових следбеника, док је нас двојице и док је оних који ће доћи после нас, ти односи ће бити такви и ако Бог да јачати", закључио је Бакир Изетбеговић.

број коментара 16 пошаљи коментар
(уторак, 24. окт 2017, 08:35)
anonymous [нерегистровани]

Poruka rusofilima

Erdogan je ako niste obavesteni trenutno Putinov najbolji drug! :))

(уторак, 24. окт 2017, 03:32)
anonymous [нерегистровани]

@ Alija ostavio BiH u amanet Turskoj?!

Zasto da ne i kod Putina?Treba sa svima koji su za pravdu covjeka biti prijatelj.

(уторак, 24. окт 2017, 01:38)
anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Islam je dosao u region sa Turskom okupacijom

(понедељак, 23. окт 2017, 23:57)
anonymous [нерегистровани]

Ahaha kako covijek mijenja misljenje prema potrebi, juce jedno, danas drugo

Бакир Изетбеговић изјавио је да Турска помаже изградњу односа Бошњака с Хрватима и Србима и јачање БиХ као државе и да је то прави смисао "аманета", који је, како је навео, његов отац Алија Изетбеговић пре смрти заветовао садашњем турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану.
Bakir pomaze sukobe izmedju Bosnjaka, Srba i Hrvata, izmedju Turske i Srbije, Srbije i Bosne, Bosne i Hrvatske i on sada prica o nekim odnosima izmedju naroda na Balkanu. Covijek bi posvadjao sve zivo samo da se pojavi 5 minuta na tv, a na tv se predstavlja kao dobrocinitelj, pacifista, humanista.

(понедељак, 23. окт 2017, 22:48)
anonymous [нерегистровани]

Bakir glumi mirotvorca, a jedini stvara zbrku u Bosni

Bakir je jedini faktor nestabilnosti u Bosni.
Bakir stalno forsira devedesete da bi izasao iz senke svoga oca koji je bio politicar, dok je Bakir plagijat oca.
I ovako narod ne glasa za Bakira odavno, a cim malo Bosna krene napred i narod krene bolje da zivi, ni najblizi clanovi SDA nece vise glasati za njega.

(понедељак, 23. окт 2017, 21:53)
anonymous Furija [нерегистровани]

Alija ostavio BiH u amanet Turskoj?!

Ne mogu da verujem šta čitam.. Dragi moj Bakire, nije Bosna ni tvoja- ni Alijina, ni Dodikova ni Čovićeva .. Bosna pripada narodu - tacnije - 3 konstitutivna naroda- a ti predstavljaš samo deo jednog naroda..
Turska pomaze Bosni za ulazak u EU ?? Pa probudi se čoveče, Turska sebi ne može da pomogne da uđe u EU.. Sve u svemu - kako stvari stoje - zajedno sa Erdoganom ćeš ti lepo pesmicu pevati kod Putina :D Uzdravlje

(понедељак, 23. окт 2017, 21:24)
anonymous [нерегистровани]

Evropa je umrla u Srbiji

Tu je i sahranjena. Erdogan neka se zapita koja je odgovornost Turske u Bosni i Hercegovini. I, možda da se seti da se izvini srpskom narodu? Dočekali smo ga bolje nego ikoga, samo da se podsetimo.

(понедељак, 23. окт 2017, 20:27)
anonymous [нерегистровани]

sva istina u jednoj recenici

" Erdogan: Evropa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji ".Nista se drugo ne moze kombinovati zar ne?

(понедељак, 23. окт 2017, 19:37)
Воронцов [нерегистровани]

А где је одговорност Турске за догађаје у БиХ?

Какву су то корист самим Бошњацима деведесетих донели и Алија и његови помагачи. Шта то данас Бошњаци имају више и боље него што су имали у Југославији ?

(понедељак, 23. окт 2017, 19:36)
anonymous [нерегистровани]

Европа још није умрла, а ка ће не знамо!

А кад буде, то ће бити у Бриселу "захваљујући" Европској Унији.
Најтежи ударац Европи, Европска Унија и НАТО (а то значи и Турска) задали су на Космету и у БиХ, које нико није напао, већ је зарад њих, зарад обнављања делова Османског царства у срцу Европе, била нападнута независна и до бескраја мирољубива СФРЈ у којој су БиХ и Космет уживали као бубрег у лоју.