Потпредседница шпанске владе: Пуђдамон остаје без овлашћења

Председник Каталоније Карлес Пуђдамон изгубиће сва овлашћења и престаће да прима плату чим Сенат одобри Члан 155 шпанског устава, којим се уводи директна контрола централне владе над тим регионом, рекла је потпредседница шпанске владе Сораја Саенс де Сантамарија.

Сораја Саенс де Сантамарија је шпанском радију рекла да би Мадрид могао да привремено постави представника који ће управљати Каталонијом након што Сенат одобри директну власт Мадрида над том покрајином, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће Шпански сенат у петак усвојити мере које је пре два дана предложила шпанска влада о распуштању каталонске владе и расписивању ванредних избора у наредних шест месеци.

Шпанске политичке партије одредиле су 27 сенатора за чланове комисије која ће проучити како влада у Мадриду може да интервенише у управљању Каталонијом и спречи је да прогласи независност.

Комисија се састоји од 15 чланова владајуће Народне партије шпанског премијера Маријана Рахоја, шест чланова водеће опозиционе Социјалистичке странке, док остатак чине чланови мањих шпанских странака.

Они ће проучити које су им све мере на располагању на основу члана 155 шпанског устава и како да распусте каталонску владу и каталонског регионалног председника Карлеса Пуђдамона и његове министре, пренео је АП.

Очекује се да ће Комисија обавестити Пуђдамона о својим плановима и позвати га да одбрани свој случај највероватније у четвртак, дан пре него што Сенат буде гласао о одлуци владе да активира члан 155.

С обзиром на то да Рахојова странка има већину у Сенату, извесно је да ће одлука о активацији члана 155 бити изгласана у том шпанском телу.

С друге стране, портпарол каталонског министарства спољних послова Раул Ромева навео је да ће Европска унија изгубити кредибилитет ако допусти Мадриду да Каталонији наметне директну власт и истакао да само каталонски народ има право да мења регионалне институције.

"Како ЕУ може живети са таквом ситуацијом уколико се то догоди", навео је Ромева у изјави за Би-Би-Сијев радио, одговарајући на питање како ће каталонска регионална влада спречити шпанску владу да наметне директну власт Барселони.

"Како они (ЕУ) могу бити кредибилни ако дозволе да се то догоди? Јер, кажем вам, народ и институције Каталоније неће дозволити да се то догоди", истакао је Ромева, преноси Ројтерс.

Ромева је навео и да све институције, укључујући полицију, морају да следе инструкције демократски изабраних каталонских институција.

Како је нагласио, "каталонски званичници неће следити налоге Мадрида, већ вољу каталонског народа".

Представници каталонских странака састали су се да би се договорили о дневном реду седнице регионалног парламента, која би сепаратистима могла да пружи нову могућност да једнострано прогласе независност, јавља АФП.  

Парламент Каталоније ће у четвртак ујутру одржати пленарну седницу, на којој би, како многи страхују, могла бити једнострано проглашена независност тог шпанског региона, јављају агенције.

Портпарол регионалне странке "Заједно за 'да'" изјавио је да ће се на тој седници размотрити одговор на одлуку шпанске владе да покрене процес суспендовања овлашћења каталонске администрације и њиховог преношења на централне власти.

Додао је да та каталонска странка, чланица већинске коалиције у регионалном парламенту, планира да покрене жалбу против те одлуке шпанске владе.

Крање левичарска каталонска странка, Кандидатура за народно јединство (ЦУП), која се залаже за независност Каталоније, позвала је на масовну грађанску непослушност, након што је шпанска влада одлучила да покрене члан 155 шпанског устава.

У саопштењу ЦУП-а, кључног савезника владајуће коалиције у каталонском парламенту, потез шпанског премијера Маријана Рахоја описује се као "највећа агресија против цивилних, индивидуалних и колективних права људи Каталоније" од времена диктатуре генерала Франсиска Франка, који је преминуо 1975. године, пренео је АП. 

Шпанска влада је у суботу одлучила да покрене процес примене члана 155 Устава Шпаније, којим ће се на централну владу пренети овлашћења каталонске администрације.

О тим мерама, којима би се суспендовала регионална Влада Каталоније, у петак, 27. октобра, треба да се изјасни Шпански сенат, у коме владајућа Народна партија премијера Маријана Рахоја има већину. Очекује да ће он добити и широку подршку опозиционих сенатора за мере усмерене на очување јединства Шпаније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи