Грађани Ломбардије и Венета подржали проширење аутономије

Лука Заја и Роберто Марони, лидери две богате италијанске регије Ломбардије и Венета, прогласили су победу на референдумима одржаним у недељу, наводећи да је већина грађана гласала за већу аутономију тих регија.

Према прелиминарним резултатима, више од 90 одсто грађана који су изашли на референдум заокружили су "да", преноси Ројтерс.

Како наводи АФП, процењује се да је излазност у Венету била између 57 и 61 одсто, а око 40 одсто у Ломбардији.

АФП преноси да су забележени и хакерски напади који су одложили објављивање коначниих резултата.

Председник Венета Лука Заја рекао је јуче у Сан Вендемијану да се "управо пише нова страница историје", преноси АП.

Истовремено, председник Ломбардије Роберто Марони рекао је, након што је гласао, да референдум представља "историјску прилику" да два лидера затраже "веће надлежности и ресурсе".

Оба лидера, који су из редова Лиге за север, настојала су да на гласању издејствују убедљиву победу гласова у корист веће аутономије како би стекли политички утицај у преговорима с Римом с тим у вези.

Венето и Ломбардија су организовали саветодавне референдуме о већој аутономији, али су одбили било каква поређења са сецесионистичком Каталонијом.

Референдуми су у складу с италијанским Уставом, који предвиђа да парламент може регијама дати већу аутономију ако оне то затраже.

Како је раније објављено, у случају победе, председници Венета и Ломбардије планирају да затраже већа овлашћења у области здравства, образовања и инфраструктуре, као и овлашћења које су иначе резервисана за државу као што су безбедност и имиграција, што су омиљене теме Лиге за Север. За то би, међутим, требало променити Устав.

Марони је уочи гласања више пута рекао да ће се референдум одржати "у оквиру националног јединства" и да има за циљ "реформу односа између централне владе и регионалних влада".

Заја је навео да је било какво повлачење паралела с Каталонијом - покушај да се обесхрабре бирачи да гласају за већу аутономију.

У међувремену, председник Европског парламента Антонио Тајани рекао је да би Европа требало да се плаши ширења малих нација, у тренутку када се Шпанија бори с каталонском кризом, а Ломбардија и Венето одржавају референдуме о већој аутономији, али је рекао да су референдуми у Италији легитимни и да се по томе разликују од онога у Каталонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво