Најскупља изборна трка у историји САД дешава се у Илиноису

Трка за гувернера Илиноиса у новембру 2018. године на путу је да постане најскупља у историји САД имајући у виду да су међу кандидатима наследник богатства ланца хотела "Хајат" и један од најбогатијих људи на свету демократа Џеј Би Прицкер, као и мултимилионер и некадашњи бизнисмен, а сада републикански гувернер, Брус Раунер.

Међу кандидатима је и демократа Крис Кенеди, рођак покојног председника Џона Ф. Кенедија, који би у уобичајној трци могао бити кандидат са највећим банковним рачуном.

АП напомиње да ово није уобичајна трка, као и да су сви кандидати заједно прикупили више од 100 милиона долара прошле године, а већина тог новца долази од Прицкера и Раунера.

Америчка агенција наводи да је то скоро иста количина новца колика је укупно потрошена у трци за гувернера 2014. године, односно рекордних 112 милиона долара у Илиноису.

Кандидати су потрошили скоро 30 милиона долара у првих девет месеци ове године, што је седам пута више од новца потрошеног у истом периоду пре четири године, показују подаци Кампање за политичку реформу Илиноиса.

Према речима директора за политичке податке Кампање за политичке реформе Илиноиса Колина Вилијамса, уколико се тај тренд настави, трка би "апсолутно" могла да превазиђе најскупљу трку за гуварнера до сада, односно рекорд оборен у Калифорнији 2010. године када су кандидати потрошили око 280 милиона долара.

Прицкер, за кога амерички бизнис магазин Форбс наводи да вреди 3,4 милијарде долара, потпуно самостално финансира кампању.

Сматра да ће га самофинансирање учинити независним од одређених интереса.

Прицкер, такође, наводи да су "дубоки џепови" неопходни да се супротстави Раунеру, који је утрошио више од 60 милиона долара свог новца да обнови акције Републиканске партије широм те америчке савезне државе и победи на изборима 2014. године.

Кенеди каже да верује да "смо сви ми огорчени" због новца који се троши на изборе, али сматра да демократе "морају да одговоре" Раунеру и Републиканској партији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи