АФП: Абе – националиста код куће, дипломата у иностранству

Јапански премијер Шинзо Абе, коме су бирачи данас поново дали прилику да формира владу, сматра се прагматичним и препреденим политичаром, који је знао да се зближи са Доналдом Трампом и Владимиром Путином, а да истовремено наступа код куће са националистичком агендом.

Шинзо Абе (63) је део треће генерације снажних јапанских политичара, који је "одгајан" да буде на власти, наводи АФП.

Његов деда, Нобусике Кисхи, био је члан јапанске владе током Другог светског рата и накратко ухапшен због ратних злочина – иако никада оптужен – да би после рата постао премијер и изградио савезништво са Американцима.

Абеов отац Шинтаро Абе, био је шеф јапанске дипломатије, али није успео да дође на чело владе. Након његове смрти 1993. године, Шинзо је сео на очево упражњено посланичко место.

Шинзо Абе се, затим, жестоко борио да постане премијер, и када је то најзад успео 2006. године, постао је, са 52 године, најмлађи премијер Јапана и први рођен после Другог светског рата.

Међутим, након 12 месеци, напустио је тај положај, али се вратио на власт 2012. са обећањем да ће оживети јапанску привреду и увести "дипломатију која има панорамску перспективу над мапом света".

Абе је недавно скренуо глобалну пажњу када је постао први страни лидер који је посетио Трампову кулу у Њујорку, још пре него што је нови председник САД био инаугурисан, и тамо се са Трампом срдачно руковао у бљештавом окружењу.

Та двојица обожавалаца голфа, одлетели су затим на Мар-а-Лаго, Трампово имање на Флориди, где је након партије "голф дипломатије", амерички председник похвалио Абеову "снажну руку" и додао да је између њих било "врло, врло добре хемије".

Очекује се да Абе, ојачан после победе на изборима, идућег месеца угости Трампа у Токију.

Абе, међутим, негује и везе са Путином, кога је позвао у његов родни град Нагато, на такозвани "бањски самит", у настојању да Јапан и Русија коначно потпишу мировни споразум којим би и званично окончали непријатељство из Другог светског рата.

На економском плану Абе је кренуо политиком по њему названом "Абеномикс", а која представља комбинацију великодушне државне потрошње и монетарног попуштања централне банке.

Јапан, трећа по величини светска привреда, ужива најдужи период експанзије за више од деценије, али је инфлација тврдоглаво ниска, док потрошња остаје разочаравајућа.

Абе је на домаћем плану следио националистичку агенду, предлажући измене пацифистичког устава, који су наметнуле САД, како би Јапан могао да своје одбрамбене снаге претвори у праву армију.

То је изазвало напетости у односима Токија са Кином и Јужном Корејом.

Последњих месеци, његова подршка у јавности је била ослабила због низа скандала, укључујући тврдње да је у пословним споразумима фаворизовао своје пријатеље, а притом није од помоћи била ни његова репутација арогантног политичара.

Он је, међутим, хитро реформисао своју владу, а анкете су показале да јавност одобрава његову жестоку реакцију на лансирање ракета Северне Кореје.

Абеова супруга Акие, ћерка је познатог бизнисмена. На почетку његовог мандата, пажњу јапанских медија привукла је чињеница да се њих двоје јавно држе за руке, што је необичан призор у Јапану где се партнери политичара ретко појављују у јавности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи