Шта подразумевају мере шпанске владе

Влада у Мадриду активирала је члан 155 Устава и предложила низ мера за преузимање надлежности послова регионалне владе Каталоније које подразумевају разрешење каталонске владе и преузимање контроле над парламентом, изборима, администрацијом и медијима.

Тиме је шпанска влада преузела управљање Каталонијом, а медији преносе да је то први oд корака ка укидању аутономије.

Рахој је рекао и да је било неизбежно да шпанска влада примени члан 155 Устава, иако то није желела.

Активирање члана 155 Устава мора да одобри Сенат, горњи дом шпанског парламента, пре него што одлука ступи на снагу. Сенат ће, како је најављено, о томе гласати у петак 27. октобра.

Једна од мера тиче се разрешења каталонске владе. Влада у Мадриду тражи смену председника каталонске владе Карлеса Пуђдамона, потпредседника и свих министара.

Њихова места ће заменити "органима и администрацијом коју изабере или образује са том намером".

Рахој има овлашећења да распусти каталонски парламент и распише превремене регионалне изборе у Каталонији.

Каталонски парламент ће наставити да врши представничку функцију, али под надзором органа који ће одредити Сенат шпанског парламента "како би се гарантовало поштовање одредбе шпанског устава".

Председница каталонског парламента не може да предложи кандидата за председника каталонске владе, нити да одржи расправу и гласање о његовом избору. У регионалном парламенту се, такође, не могу усвојити "иницијативе супротне шпанском Уставу и статусу Каталоније".

Ако се, ипак, то догоди, шпанска влада има рок од 30 дана да уложи вето и поништи одлуку.

По питању контроле администрације каталонске владе, она ће се понашати у складу са директивама органа и администрације које изабере или креира шпанска влада.

"Тиме су обухваћене радње, резолуције и остале одредбе: именовања, отпуштања или дисциплински правилник о особљу као и службене публикације", навела је шпанска влада.

Функције које је раније имала каталонска влада прелазе у руке нових управитеља што укључује контролу регионалне полиције и медија попут регионалне јавне телевизије (ТВ3).

У том смислу, влада у Мадриду ће преузети подручје телекомуникација, као и електронских, аудио и видео-комуникација каталонске владе.

Јавни сервиси аудио и видео-комуникација би под новом управом требало да "гарантују пренос тачних информација, објективних и непристраних, уз поштовање политичког, социјалног и културног плурализма, као и уз поштовање територијалне равнотеже", најавила је влада у Мадриду.

Када је реч о снагама безбедности, влада у свом документу наводи како ће администрација која преузме контролу "моћи да издаје директне налоге". "У случају потребе" припадници каталонске полиције могу бити замењени снагама из шпанске државе.

Шпанска централна власт намерава да интервенише и на плану управљања привредом и пореском управом.

У документу који је објавила влада наводи се да ће се привредом управљати из Мадрида "како би се гарантовало пружање кључних јавних услуга, стабилност буџета и финансијска одрживост".

У том плану, Мадрид инсистира на спречавању коришћења јавних фондова и финансија за финансирање процеса отцепљења Каталоније.

Мере које је предложила шпанска влада биће на снази све док мандат не преузме нова каталонска влада, након парламентарних избора у Каталонији.

Влада у Мадриду, такође, задржава право да раније укине ове мере, ако буду "уклоњени разлози због којих су оне донете, узимајући у обзир да та одлука зависи од Сената шпанског парламента".

За време трајања мера, шпанска влада ће свака два месеца обавештавати Сенат о ситуацији са применом тих мера и њиховим извршењем.

После усвања мера у Сенату, оне одмах могу да ступе на снагу, што значи већ 27. октобра, али може да се одреди и неки накнадни датум.

Каталонска влада Карлеса Пуђдамона може да спречи увођење мера сазивањем превремених избора у Каталонији пре него што на снагу ступе мере, преноси Хина.

Ово је први пут да је централна влада Шпаније у Мадриду применила члан 155 Устава како би расформирала неку регионалну владу и сазвала нове изборе.

Према члану 155, уколико регионална влада прекрши своје уставне обавезе или "поступа на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније", званични Мадрид може да "предузме неопходне мере да је силом натера на сарадњу или да заштити поменути општи интерес".

Рахој је рекао да је његова влада предузела мере без преседана како би се очувао правни поредак, да би се обезбедила неутралност регионалних институција, гарантовало очување јавних сервиса и економских активности, као и да би се очувала права свих грађана.

Шпански премијер је додао да његова влада није имала избора, након што се каталонска влада понела у маниру који је "једностран, противан закону и изазива сукобе".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво