Бабиш мандатар, у чешком парламенту рекордних девет странака

На парламентарним изборима у Чешкој 60,84 одсто бирача изгласало је у парламент рекордних девет странака. Највише гласова освојила је према очекивањима странка центра, АНО, тајкуна прехрамбене и петрохемијске индустрије, Андреја Бабиша који ће састављати нову чешку владу.

Од осам милиона регистрованих бирача на изборе је изашло њих 5.060.759 а странка "чешког Трампа" освојила је више од очекивања, 29,64 одсто гласова што јој даје 78 посланика у Посланичком дому од 200 чланова, саопштио је Завод за статистику након пребрајања свих гласова.

На другом месту је конзервативна Грађанска демократска странка коју је својевремено оснивао па се са њом разишао бивши чешки премијер и председник Вацлав Клаус са 11,32 одсто гласова и 25 посланика, на трећем први пут у парламенту чешки Пирати са 10,79 одсто гласова и 22 посланика.

Највећи баук избора, екстремистичка странка Слобода директна демократија бизнисмена Томија Окамуре која тражи забрану ислама, избеглица и излазак Чешке из Европске уније, захваљујући бирачима великих градова, пре свега престонице Прага освојила је мање гласова него што се на почетку чинило и са 10,64 одсто гласова и 22 посланика тек је четврта по јачини странка у парламенту.

Окамурини екстремисти били су у парламенту и у досадашњем сазиву, али као партија Зора која је због скандала у вези са злоупотребом партијског новца Окамуру избацила из својих редова, сада није прошла у парламент.

Дебакл је доживела левица, како нереформисана Комунистичка странка Чешке и Моравске која је освојила 7,76 одсто гласова и 15 посланика, тако и владајућа Чешка социјалдемократска странка премијера Бохуслава Соботке која ће на основу 7,27 одсто гласова у парламенту имати 15 посланика.

Захваљујући Пражанима и дијаспори у парламент ће тесно изнад цензуса од пет одсто ући и либерали из ТОП09 који са седам посланика и Градоначелници и независни са шест посланика.

Оваква расцепканост у доњем дому парламента отежава Андреју Бабишу састављање стабилне владе. Иако је позвао све странке које су ушле у парламент на преговоре бар за сада већина је одбила да учествује у влади, зато што је оптужен за злоупотребу европских дотација за своју фарму "Родину гнездо".

Пошто се против њега води кривична истрага, може се десити да буде први чешки премијер који би током функције завршио у затвору.

Председник Чешке Милош Земан изјавио је већ да му кривична истрага и оптужба не смета, јер је под истрагом био и председник Француске Жак Ширак, проблеме са законом је имао и премијер Италије Силвио Берлускони, а сада се води и истрага против израелског премијера Бенајмина Нетанјахуа и да ће Бабишу поверити да састави владу, ако победи на изборима.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво